Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Puškar: Tuzlanski kanton energetski najjači kanton u FBiH

Puškar: Tuzlanski kanton energetski najjači kanton u FBiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Tuzlanski kanton njeguje dugogodišnju industrijsku tradiciju, a najkonkurentniji sektori su drvoprerađivačka, metaloprerađivačka industrija, industrija plastike i alata, hemijska i prehrambena industrija.

Sve navedene industrijske grane pogodno su tlo za nove investicije, a kako investirati u Tuzlanski kanton pojašnjeno je u Vodiču za investitore, koji je izradila Vlada TK i  koji je danas prezentiran i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Vodič za investitore Tuzlanskog kantona dokument je  koji na praktičan i jednostavan način objedinjuje najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, te osobe koje rade sa investitorima, trebaju znati o ovom kantonu.

Ministar privrede TK  Osman Puškar istaknuo je da je TK energetski najjači  kanton u FBiH i da je u prošloj godini  imao oko 4,5 milijarde KM prometa u privredi, a oko 600 miliona KM  neto dobiti.

Po njegovim riječima, rezultat  ovog  ranije prezentiranog Vodiča  za investitore je dolazak 2-3 investitora iz Njemačke, riječ je o najvećim proizvođačima kreča i  nekih drugih proizvoda, tvrdeći da  je na pomolu stotinjak radnih mjesta.

 Očekuje se da će efekti spomenutog Vodiča za investitore biti vidljiviji već  za tri mjeseca.

Tuzlanski kanton je u 2016. i 2017. godini bio kanton u kojem je zabilježen najveći broj stranih investicija u BiH, tvrdi kantonalni premijer Bego Gutić.

Navodi da je od 250 miliona KM koliko je bilo investicija u 2016. godini, negdje oko 180 miliona  KM bilo  upravo u Tuzlanski kanton.

 -Vodič koji je danas promoviramo na Univerzitetu na Ekonomskom fakultetu u Tuzli je pokušaj da zajedno sa Univerzitetom pokušamo ovaj vodič učiniti dostupnim našim privrednicima - dodao je.

 Dekanesa  Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ermina Smajlović smatra da ovaj projekat ima višestruki značaj za ovaj fakultet.

 -Mi na Ekonomskom fakultetu prije svega želimo da razvijamo poduzetničku svijest naših studenata i ovo je prilika da se naši studenti upoznaju o svim potencijalima za razvoj poduzetništva u Tuzlanskom kantonu, poručila je  Smajlović, dodavši da  studenti treba da budu pokretači razvoja.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »