Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Husić: Finansijski moćna Elektroprivreda svojim odnosom rudnike pravi siromašnim

Husić: Finansijski moćna Elektroprivreda svojim odnosom rudnike pravi siromašnim

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Elektroprivreda BiH

Vlada FBiH odobrila je na današnjoj hitnoj sjednici 2,6 miliona KM za uplatu doprinosa za 44 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju, ali je ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa. Grupa ovih rudara juče je stupila u štrajk glađu jer mi Uprava nije uvezala radni staž, a nisu izmireni ni doprinosi za PiO kao ni za zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ranije je upozorio da su rudari došli u težak položaj zbog maćehinskog odnosa Elektroprivrede BiH, kao vlasnika.

Husić u razgovoru za Vijesti.ba ističe da odnos između JP "Elektroprivreda BiH" d.d.-Sarajevo i rudnika uglja u Federaciji BiH treba analizirati od 1996. godine do kraja 2017. godine.

"Od 1996. do kraja 2009. izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH je ulogu apsulutnog favorita u odnosima dodijelila EPBiH. Cijena uglja kreirana od strane entitetskih institucija iz rudnika prema EPBiH u vremenskom periodu 1996-2009 godina katastrofalna je po rudnike, a kada na to dodate u dobroj mjeri prisustvo nedovoljno kompetantnih i stručnih kadrova u upravljačkim strukturama rudnika, ne čudi što je to jedan od najtežih perioda u istorijatu rudnika uglja u Federaciji BiH", navodi Husić.

On podsjeća da se u pomenutom vremenskom periodu "rodila" finansijski moćna EPBiH, ali i siromašni rudnici kojima je i Federacija BiH jako loše upravljala, uz konstataciju da se koncern JP EPBiH praktično pojavio od 1. januara 2010. godine.

"I kada se sve analizira od tada pa do danas, može se reći da je određenih investicionih projekata bilo i da ih ima u realizaciji, ali se iz rudnika i rudarskih sindikata morala ponuditi uvijek ogromna energija da bi se određene stvari po navedenom kretale uzlaznom putanjom. Ozbiljna analiza struke i svih onih koji poznaju materiju će kazati na osnovu načina funkcionisanja koncerna JP EPBiH, u kome je sedam rudnika uglja, da je jedna od primarnih uloga ovog oblika organizacije zaštita interesa EPBiH (siguran dobavljač uglja sa cijenom koja odgovara EPBiH)", kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH za Vijesti.ba.

On naglašava da je krajem 2015. godine usaglašena investiciona faza za rudnike koncerna za vremenski period 2016-2018 u visini 320 miliona KM, te da realizaciju investicione faze vrši EPBiH.

U toku 2016. i 2017. godine, navodi, realizovano oko 70 miliona KM.

"Skupština JP EPBiH 30. decembra 2017. usvaja plan poslovanja za period 2018-2020 i ne planira realizaciju nerealizovanih oko 250 miliona KM investicija u sedam rudnika koncerna, nego planira u tom periodu investiranje u visini od 55 miliona KM. Oko 195 miliona KM usaglašenih ranije i planiranih se 'oduzima od rudnika koncerna'. Realizacija u rudnicima 'Kreka' u toku 2016. i 2017. godine nešto više od sedam miliona KM, a za period 2016-2018 planirano 158 miliona KM. Kakav je to odnos?", pita Husić.

On naglašava da Sindikat razgovara se sa predstavnicima JP EPBiH i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH o problemima rudara. te da je krucijalni problem realizacija zvanično usaglašenih projekata po pitanju modernizacije rudnika koja nudi humanije uslove rada.

Ističe da je socijalni dijelog konstantan i jako složen, te zahtjevan za sve aktere.

"Sindikat kreira zahtjeve u ogromnoj većini slučajeva, ima podršku ogromne većina članova sindikata po pitanju predstavljenih zahtjeva i te zahtjeve delegiraju u socijalnom dijalogu svim akterima istog. Tako da se može reći da članovi sindikata podržavaju zahtjeve sindikata ali kada god je to potrebno u izuzetnim prilikama i obrnuto", zaključuje Husić u razgovoru za Vijesti.ba.Energetika.ba / Vijesti.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »