Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Rudari bitcoina potrošit će struje više nego cijela Argentina

Rudari bitcoina potrošit će struje više nego cijela Argentina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Snaga koja je potrebna za stvaranje virtualne valute bit će ekvivalentna 140 TWh energije u 2018. To je skoro 0,6 posto ukupne potrošnje u svijetu.

Analitičari Morgan Stanleya procjenjuju da će ove godine rudari bitcoina i drugih digitalnih valuta širom svijeta potrošiti više struje nego cijela Argentina. Istovremeno, rudarenje će povećati potražnju za obnovljivim izvorima energije.

"Ako kriptovalute i dalje budu uvećavale svoje vrijednosti, očekujemo da će se i svjetska potrošnja struje povećati“, rekao je Nicholas Ashworth, vodeći analiičar.

Ovaj stručnjak kaže da možda ove brojke neće pokrenuti neke veće akcije, ali ističe da je ovo prilika za rast korporacija iz energetskog sektora, ulaganje u zelene projekte, i skladištenje energije.

Posredno se mogu, kaže on, uključiti i naftne kompanije.

U Morgan Stanleyuu međutim i upozoravaju da „velika neizvjesnost vlada trenutno na tom području, i potrošnja energija se shvćaa olako. Ovom pitanju bi trebalo pristupiti ozbiljnije“, tvrde.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »