Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Finance: Energija najzanimljiviji sektor za investitore u BiH u 2015. godini

Finance: Energija najzanimljiviji sektor za investitore u BiH u 2015. godini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Ugljevik

Baveći se prodajama i investicijama u 2015. godini u regionu, slovenski list Finance navodi da će se u BiH će u 2015. godini nastaviti privatizacija tvrtki, koje su prodane prošle godine.

- Ne vjerujem u značajne promjene i proširenje popisa za privatizaciju", rekao je Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, koji će popis predloženiti federalnoj vladi.

Prošlogodišnji plan privatizacije predviđao je prodaju imovine ili kapitala od 11 tvrtki, a koje će se također prodavati u 2015. To su Remontni zavod iz Travnika, sarajevska Hidrogradnja, Šipad export-import, mostarska Fabrika duhana, Energopetrol, UNIS - Udružena metalna industrija, KTK Visoko, Agrokomerc iz Velike Kladuše, Konfekcija Borac iz Travnika in Unis Pretis iz Vogošće.

Najzanimljiviji sektor za investitore će ove godine biti energija, gdje bi se po Vladinim očekivanjima pristići 351 milion eura ulaganja. Ove godine će se nastaviti rad na termo-elektrani u Zenici i Ugljevik 3. EFT Group namjerava u TE Stanari termoelektranu u 2015. godini uložiti 152,6 miliona. Očekuje se da će ta ista grupa početi graditi hidroelektranu Ulog.

Upitna je realizacija projekta HES Gornja Drina.Ugovor o strateškom partnerstvu Elektroprivreda Republike Srpske s njemačkom tvrtkom RWE Innogy je raskinut, ali Republika Srpska je u potrazi za novim strateškim partnerom.

Energetika.ba/Indikator.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kineska firma Norinco International Cooperation Ltd. kupila je 76-postotni udio u senjskoj firmi Energija Projekt d.d. za 32 miliona eura....
opširnije »
image
Cijene prirodnog plina i energije skočile su u Evropi nakon eksplozije u čvorištu prirodnog gasa u Austriji, a cijena sirove nafte je porasla iznad 65 dolara po barelu prvi put od juna 2015. godine....
opširnije »
image
Čini se da je Kina pronašla ekološki prihvatljiv a opet dovoljno snažan izvor energije koji bi osigurao toplinu u kućanstvima sjevernih gradova Kine tokom zimskih mjeseci. ...
opširnije »