Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Finance: Energija najzanimljiviji sektor za investitore u BiH u 2015. godini

Finance: Energija najzanimljiviji sektor za investitore u BiH u 2015. godini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Ugljevik

Baveći se prodajama i investicijama u 2015. godini u regionu, slovenski list Finance navodi da će se u BiH će u 2015. godini nastaviti privatizacija tvrtki, koje su prodane prošle godine.

- Ne vjerujem u značajne promjene i proširenje popisa za privatizaciju", rekao je Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, koji će popis predloženiti federalnoj vladi.

Prošlogodišnji plan privatizacije predviđao je prodaju imovine ili kapitala od 11 tvrtki, a koje će se također prodavati u 2015. To su Remontni zavod iz Travnika, sarajevska Hidrogradnja, Šipad export-import, mostarska Fabrika duhana, Energopetrol, UNIS - Udružena metalna industrija, KTK Visoko, Agrokomerc iz Velike Kladuše, Konfekcija Borac iz Travnika in Unis Pretis iz Vogošće.

Najzanimljiviji sektor za investitore će ove godine biti energija, gdje bi se po Vladinim očekivanjima pristići 351 milion eura ulaganja. Ove godine će se nastaviti rad na termo-elektrani u Zenici i Ugljevik 3. EFT Group namjerava u TE Stanari termoelektranu u 2015. godini uložiti 152,6 miliona. Očekuje se da će ta ista grupa početi graditi hidroelektranu Ulog.

Upitna je realizacija projekta HES Gornja Drina.Ugovor o strateškom partnerstvu Elektroprivreda Republike Srpske s njemačkom tvrtkom RWE Innogy je raskinut, ali Republika Srpska je u potrazi za novim strateškim partnerom.

Energetika.ba/Indikator.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
SAD, Kanada i Meksiko su u srijedu započeli s prvim krugom ponovnih pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini Sjeverne Amerike (NAFTA) unatoč široko rasprostranjenim nesigurnostima i brigama vezanim uz budućnost trilateralnog trgovinskog sporazuma starog više od dva desetljeća....
opširnije »
image
Mnogi planovi evropskih kompanija o povećanju proizvodnje električne energije sagorijevanjem ugljena nisu realizirani proteklog desetljeća zbog pogrešnih procjena i promijenjenih okolnosti, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta Oxford. Smanjena energetska potražnja i zastupljeniji obnovljivi izvori energije rezultirali su daleko manjim brojem novih postrojenja od prvobitno planiranog....
opširnije »