Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Profil | Hoće li 2017. biti godina električnih automobila?

Hoće li 2017. biti godina električnih automobila?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Dolaskom nove generacije električnih automobila te povećanjem autonomije na 300 do 500 kilometara po punjenju, električni automobili postali su vozila koja se neće samo koristiti za kratke gradske vožnje, već pravi porodični automobili.

Za veći uzlet njihove prodaje najveća je zapreka cijena, koja je još uvijek previsoka za veliku većinu stanovništva. Nedostatak adekvatne infrastrukture za punjenje koja je također u većini zemalja još uvijek u razvoju navodi se kao druga prepreka.

U zemljama poput Norveške ili Francuske političke odluke uklonile su ove barijere kroz razne porezne olakšice i druge poticaje kojima se olakšala kupovina električnih vozila.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
I Nizozemska će zabraniti automobile s benzinskim i dizelskim motorima...
opširnije »
image
Slovenska vlada prošli je četvrtak odgovorila na zastupničko pitanje o potencijalu gradnje hidroelektrana na Muri, konkretno projektu HE Hrastje-Mota, čiji cilj je multifunkcionalan i uključuje uređivanje Mure i regulaciju podzemnih voda, turističke namjene i sl. ...
opširnije »
image
Slovenska vlada je prošli četvrtak usvojila prijedlog novi Nacionalni plana o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva prema kojem će nakon 2030. obustaviti registraciju dizelskih i automobila pokretanih benzinom....
opširnije »