Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Profil | Hoćemo višu cijenu uglja

Hoćemo višu cijenu uglja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

U rudnicima mrkog uglja Federacije BiH borba je za svaku iskopanu tonu. Zahvaljujući ulaganjima JP Elektroprivreda BiH te odgovornom ponašanju u poslu i racionalizaciji troškova, u nekim rudnicima prva polovina godine bila je pozitivna. No, rezultati bi bili i bolji da je cijena uglja koju im plaća zavisno društvo viša.

Pouzdana oprema

 U rudnicima su različite toplotne moći uglja. Težnja svih rudnika je da smanje troškove proizvodnje a da, koliko je moguće, dobiju što bolju prodajnu cijenu prema termoelektranama Kakanj i Tuzla, odnosno prema EPBiH. Ono što je dobro za rudnike je da imaju obezbijeđeno tržište. Treba težiti tome da se nađe najpovoljniji odnos cijena uglja i da svaki rudnik može ostvariti dobit.

- Zasigurno bi rezultati poslovanja rudnika bili bolji da Elektroprivreda skuplje plaća tonu uglja. Naravno, treba reći kako nema dileme u tome da Breza treba imati široko čelo u jami Sretno, jer ne možete otkopnom metodom iz ne znam ni ja kojeg vijeka imati adekvatan proizvodni rezultat koji će zadovoljiti velike potrebe Elektroprivrede, jer nema ni vjetra ni kiše, a treba zadovoljiti velike potrebe i drugih dijelova tržišta. Ugalj je tražena roba. Ako biste obišli bilo koji rudnik u FBiH, vidjećete rijeke kamiona koje čekaju na utovar. Nama treba završiti projekat nabavke pouzdane opreme, da se stvore uslovi koji garantuju sigurniji i humaniji rad i da odgovorimo potrebama tržišta, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Ističe da je Elektroprivreda najpouzdaniji kupac, ali je i država omogućila na određeni način Elektroprivredi povoljnu cijenu uglja iz rudnika. EPBiH preko te povoljne cijene, može se kazati, nudi i neku povoljnu cijenu električne energije za domaćinstva. Ali, ako je cijena električne energije povoljna, to treba zahvaliti uposlenim u rudnicima. A Elektroprivreda zahvaljujući povoljnoj cijeni uglja može ostvariti i profit na ino-tržištu.

- Cijena koju nam plaćaju za ugalj je potcjenjivačka i nepravična. Nismo zadovoljni. Nije bila posljednjih godina tako niska cijena. I nije ista za sve rudnike. Mi smo prebacili proizvodnju za deset posto i trebali bismo imati puno više dobiti, ali nam se krade na analizama kvaliteta uglja. Predlažem krivične prijave, da vidimo ko je za to odgovoran, naglašava Ćamil Zaimović, direktor RMU Breza.

Mnogo rukovodilaca

On pozdravlja što EPBiH radi prestrukturiranje rudnika, ali smatra da je prvo trebala krenuti od svojih redova, da se vidi da li treba toliko ljudi da bude na rukovodećim položajima. U januaru su, veli, spasili elektroenergetski sistem BiH sa ugljem, a dižu od četvrtka, na zahtjev direktora EPBiH, dnevnu proizvodnju uglja na 2.000 tona. Sad je najveća potrošnja električne energije, a samo ćumur se traži.

Salih Delić, tehnički direktor rudnika Kreka Tuzla, kaže da rudarima nijedna cijena ne bi bila dovoljno visoka, jer rudnici grcaju u problemima. Ali, dodaje i kako treba biti realan pa sagledati i kolika će biti proizvodna cijena KWh električne energije, da li će skup imput moći da proda Elektroprivreda na tržištu.

Energetika.ba / Oslobođenje

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »