Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Profil | Cijene peleta u BiH skočile: Narod se pogospodio, pa mu mrsko cijepati

Cijene peleta u BiH skočile: Narod se pogospodio, pa mu mrsko cijepati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Dostupnost, velika potražnja, ali i popularnost odlikuju energent pelet, koji je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina napravio pravu malu revoluciju.

Naime, osim što u potpunosti zadovoljava visoko ekološke standarde i ne ugrožava okolinu i prirodu, proizvođači ističu da iskorištenost energije kod peleta iznosi preko 90 posto te da kilogram peleta može proizvesti oko pet kilovat sati toplotne energije.

Problemi prilikom nabavke

Postavlja se pitanje koliko će svi oni koji se griju na pelet koristiti i dalje ovaj energent ukoliko se nastavi sa poskupljenjem i problemima prilikom nabavke.

Na prodajnom portalu "OLX" može se naći veliki broj proizvođača peleta koji ovaj energent prodaju oko 300 KM po toni, s tim da se mora naglasiti kako cijene variraju od proizvođača do proizvođača.

Kako se približavaju zima i niže temperature, očekuje se i rast cijene peleta, a tome u prilog ide i strah lokalnog stanovništva da se ne ponove sibirske temperature od prošle godine.

Poučeni tim iskustvom, građani su pohrlili u mnoge firme koje se bave proizvodnjom peleta, a kako su nam kazali već se, što je neuobičajeno za ovo doba godine, mnoge firme suočavaju sa nestašicom ovog energenta.

Kako su kazali za Avaz.ba iz firme "Woodland" d.o.o, potražnja za ovim energetom je velika, što je i normalno, s obzirom na to da se zakon tržišta svakodnevno mijenja.

- Zakon tržišta se mijenja, dakle što je veća potražnja, veća je i cijena peleta. Mada moramo da naglasimo, koliko posluje naša firma, dakle 4 ili 5 godina, nikada se nije ništa slično desilo kao ove. Dakle, sada trenutno nemamo na stanju ni grama, a ranije smo imali i po 1000 tona, što dovoljno govori kakva je potražnja - kazali su nam iz "Woodland" d.o.o.

Strah od niskih temperatura

Razlog za drastičan porast potražnje ove sirovine jeste i izuzetno hladna zima, koja je prošle godine pogodila našu zemlju.

- Ljudi sigurno iz straha od zime kakva je vladala prošle godine uzimaju i više nego im treba - rekli su nam.

Kako su naglasili cijena ovog energenta u "Woodlandu" otprilike iznosi otprilike 300 maraka po toni, te da, za sada, sirovine za proizvodnju ovog energenta ima.

- Peleta nemamo sada na stanju, ali sirovine za proizvodnju imamo. Kod nas će biti proizvodnje, jer mi imamo siguran plasman robe svake godine na italijansko tržište - ističu iz "Woodlanda".

Ovaj energent je, za relativno kratko vrijeme ,došao u centar pažnje zbog ekonomičnosti, ali i jednostavnosti pri korištenju. Naš sagovornik nam je kazao kako razlog za ovo jeste i što se narod "pogospodio i zato niko neće da cijepa drva" (smijeh op.a.)

- Šalu na stranu, ovaj način grijanja je mnogo jednostavniji. Ujutro saspeš cijelu vreću i miran si cijeli dan - rekli su nam iz "Woodlanda".

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »