Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Profil | Zbog poskupljenja nafte prijeti lančani porast cijena hrane

Zbog poskupljenja nafte prijeti lančani porast cijena hrane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

U skladu s ustaljenom praksom, s porastom cijena goriva u BiH dolazi do lančanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Da građani BiH imaju razloga za zabrinutost, pokazuje i podatak da su cijene nafte na svjetskom tržištu dodatno porasle te dostigle najviši nivo u posljednjih pet mjeseci.

Treća sedmica

- Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za 3,3 posto. Protekle sedmice, na američkom tržištu, barel je poskupio za 4,9 posto. Rast cijena nafte zabilježen je treću sedmicu uzastopno – navodi se u izvještajima svjetskih berzi.

Iz Odsjeka za cijene Ministarstva trgovine FBiH kazali su za „Avaz“ da do danas nije zabilježeno povećanje trenda slanja zahtjeva za promjenu cijene goriva u FBiH.

- Još ne možemo reći da je došlo do poskupljenja, ali, prema pravilima Ministarstva, njega treba najaviti tri dana prije. Dakle, do petka očekujemo da stigne još zahtjeva. Vrlo je moguće da naše tržište sporije reagira na globalno poskupljenje, jer je pitanje koje su zalihe goriva u BiH – pojasnili su iz Ministarstva.

Gordana Bulić iz Udruženja „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona kazala nam je da se na bh. tržištu uvijek odražavaju sva kretanja cijena u svijetu, a pogotovo ona energenata, s obzirom na to da ovisimo o uvozu.

- Ali, čak i s novim povećanjem cijene nafte za pet posto, cijene nafte i naftnih derivata u BiH neće dostići nivo koji su imale prije nekoliko godina. Tada je litar dizela koštao 2,48 KM, sada je cijena oko 1,90 KM. To znači da će cijena porasti do dvije KM za litar dizela – istakla je Bulić.

Klasična priča

Dodala je da, prema toj logici, ne bi trebale poskupjeti namirnice, jer njihove cijene nisu snižavane od vremena kada je litar dizela koštao oko 2,50 KM.

- Ipak, kada je riječ o BiH, uvijek postoji mogućnost pokušaja poskupljenja od pojedinih udruženja proizvođača i dobavljača. To je klasična priča za našu državu, da trgovci na svaki način, pa i lihvarski, pokušavaju više zaraditi na potrošačima. Definitivno će biti proizvođača i dobavljača koji će pokušati iskoristiti petpostotno poskupljenje goriva kako bi opravdali poskupljenje svojih proizvoda – istakla je Bulić.

Bogata konkurencija

- Jedino što nas može spasiti od poskupljenja namirnica jeste bogata konkurencija na tržištu i bogat asortiman proizvoda. Dovoljno je da samo jedan od proizvođača ili dobavljača ostavi istu cijenu, pa bi i drugi morali pratiti njegov potez - smatra Bulić.

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »