Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Profil | ANU: Objavljena publikacija 'Energetika BiH na raskršću'

ANU: Objavljena publikacija 'Energetika BiH na raskršću'

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Odbor za energiju, energetiku i okoliš (Odbor za EEO) pri Odjeljenju tehničkih nauka (OTN) Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) izdao je publikaciju "Energetika BiH na raskršću: uloga znanja u odlučivanju i tranziciji", koja je proizašla iz kolokvija održanog 2016. godine pod nazivom "Istraživanje, razvoj i edukacija u oblasti EEO u BiH: Inventarizacija potreba, stanja i potencijala".

Motivirana brojnim kotroverzama i dilemama oko strateških opredjeljenja budućeg razvoja energetike BiH i njenom prilagođavanju EU i globalnim normama i ograničenjima, publikacija razmatra stanje i perspektive u ovom sektoru, naglašavajući potrebu za značajnijim uključivanjem nauke za postizanje konačnih ciljeva, kao i u periodu tranzicije, navodi se u saopćenju ANU BiH.

Kako će izgledati energetska rješenja u budućnosti, kako će promjena energetske paradigme (obnovljivi izvori, energijski efikasna privreda, električna vozila, nisko-energijske zgrade i sl.) uticati na razvoj energetskog sektora u BiH, koja je cijena Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama za BiH, da li izgradnja novih termoenergetskih blokova na ugalj ima alternativu, samo su neka od pitanja koja su razmatrana tokom kolokvija.

Teme koje su obrađene u publikaciji su niskougljenični razvoj energetskog sektora u BiH, na konceptu "pametnih mreža", tranzicija bh. energetike ka pretežno obnovljivim izvorima i tehnologijama nulte emisije, su-sagorijevanje domaćih ugljeva i biomase, energijska efikasnost i menadžment, kompjuterske simulacije i istraživanja u sinergiji sa eksperimentima sa posebnim naglaskom na kompjuterskoj dinamici fluida (CFD), te integralnim simulacijama sistema i procesa.

Publikacija predstavlja vrijedan izvor informacija kao i dobru osnovu za promišljanje pitanja energije, energetike i okoliša, saopćeno je.

Odbor za energiju, energetiku i okoliš (Odbor za EEO) Odjeljenja tehničkih nauka (OTN) ANUBiH formiran je u aprilu 2016. godine polazeći od načela, misije i primarnih zadataka ANUBiH.

U Odbor za EEO uključeni su referentni naučnici i stručnjaci iz BiH u oblasti EEO koji imaju znanje, iskustvo, želju i ambiciju da doprinesu razvoju i transformaciji energetskog sektora u skladu s potrebom održivosti i zahtjevima EU, te da iniciraju i koordiniraju naučno-istraživačke aktivnosti koje bi pomogle uspješnu realizaciju navedenih ciljeva.

Osnovni ciljevi Odbora su da preduzima mjere i aktivnosti razvoja i unapređenja naučno‐istraživačkih i istraživačko‐razvojnih djelatnosti u oblasti EEO, te podstiče njihov razvoj u skladu sa razvojnim prioritetima BiH.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »