Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Profil | ANU: Objavljena publikacija 'Energetika BiH na raskršću'

ANU: Objavljena publikacija 'Energetika BiH na raskršću'

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Odbor za energiju, energetiku i okoliš (Odbor za EEO) pri Odjeljenju tehničkih nauka (OTN) Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) izdao je publikaciju "Energetika BiH na raskršću: uloga znanja u odlučivanju i tranziciji", koja je proizašla iz kolokvija održanog 2016. godine pod nazivom "Istraživanje, razvoj i edukacija u oblasti EEO u BiH: Inventarizacija potreba, stanja i potencijala".

Motivirana brojnim kotroverzama i dilemama oko strateških opredjeljenja budućeg razvoja energetike BiH i njenom prilagođavanju EU i globalnim normama i ograničenjima, publikacija razmatra stanje i perspektive u ovom sektoru, naglašavajući potrebu za značajnijim uključivanjem nauke za postizanje konačnih ciljeva, kao i u periodu tranzicije, navodi se u saopćenju ANU BiH.

Kako će izgledati energetska rješenja u budućnosti, kako će promjena energetske paradigme (obnovljivi izvori, energijski efikasna privreda, električna vozila, nisko-energijske zgrade i sl.) uticati na razvoj energetskog sektora u BiH, koja je cijena Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama za BiH, da li izgradnja novih termoenergetskih blokova na ugalj ima alternativu, samo su neka od pitanja koja su razmatrana tokom kolokvija.

Teme koje su obrađene u publikaciji su niskougljenični razvoj energetskog sektora u BiH, na konceptu "pametnih mreža", tranzicija bh. energetike ka pretežno obnovljivim izvorima i tehnologijama nulte emisije, su-sagorijevanje domaćih ugljeva i biomase, energijska efikasnost i menadžment, kompjuterske simulacije i istraživanja u sinergiji sa eksperimentima sa posebnim naglaskom na kompjuterskoj dinamici fluida (CFD), te integralnim simulacijama sistema i procesa.

Publikacija predstavlja vrijedan izvor informacija kao i dobru osnovu za promišljanje pitanja energije, energetike i okoliša, saopćeno je.

Odbor za energiju, energetiku i okoliš (Odbor za EEO) Odjeljenja tehničkih nauka (OTN) ANUBiH formiran je u aprilu 2016. godine polazeći od načela, misije i primarnih zadataka ANUBiH.

U Odbor za EEO uključeni su referentni naučnici i stručnjaci iz BiH u oblasti EEO koji imaju znanje, iskustvo, želju i ambiciju da doprinesu razvoju i transformaciji energetskog sektora u skladu s potrebom održivosti i zahtjevima EU, te da iniciraju i koordiniraju naučno-istraživačke aktivnosti koje bi pomogle uspješnu realizaciju navedenih ciljeva.

Osnovni ciljevi Odbora su da preduzima mjere i aktivnosti razvoja i unapređenja naučno‐istraživačkih i istraživačko‐razvojnih djelatnosti u oblasti EEO, te podstiče njihov razvoj u skladu sa razvojnim prioritetima BiH.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »