Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Najveći aerodrom u Finskoj će proizvoditi električnu energiju i smanjiti emisiju karbona sa krovnim fotonaponskim sistemom, javljaju u četvrtak lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Finavia, finska kompanija za pružanje usluga na aerodromima, odlučila je da unaprijedi strategiju zaštite prirodne okoline i investira u nove solarne sisteme koji će biti postavljeni na krovu Teminala 2 aerodroma u Helsinkiju.

Kada ugradnja bude završena, sistem će proizvoditi maksmalno 500 kilovata što pokriva deset posto potrošnje aerodroma. Očekuje se da će projekat u potpunosti biti dovršen 2019. godine i biće najveće aerodromsko solarno postrojenje u svim nordijskim zemljama.

“Finavia vjeruje da će novim mjerama aerodrom u Helsinkiju do kraja 2017. godine postati karbonski neutralan“, navode finski mediji.

Tokom razgovora o klimatskim promjenama COP21 u decembru 2015. godine, članice Evropske aerodromske asocijacije obavezale su se da će do 2030. godine imati 50 karbonski neutralnih aerodroma.

Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »