Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Najveći aerodrom u Finskoj će proizvoditi električnu energiju i smanjiti emisiju karbona sa krovnim fotonaponskim sistemom, javljaju u četvrtak lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Finavia, finska kompanija za pružanje usluga na aerodromima, odlučila je da unaprijedi strategiju zaštite prirodne okoline i investira u nove solarne sisteme koji će biti postavljeni na krovu Teminala 2 aerodroma u Helsinkiju.

Kada ugradnja bude završena, sistem će proizvoditi maksmalno 500 kilovata što pokriva deset posto potrošnje aerodroma. Očekuje se da će projekat u potpunosti biti dovršen 2019. godine i biće najveće aerodromsko solarno postrojenje u svim nordijskim zemljama.

“Finavia vjeruje da će novim mjerama aerodrom u Helsinkiju do kraja 2017. godine postati karbonski neutralan“, navode finski mediji.

Tokom razgovora o klimatskim promjenama COP21 u decembru 2015. godine, članice Evropske aerodromske asocijacije obavezale su se da će do 2030. godine imati 50 karbonski neutralnih aerodroma.

Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »