Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Najveći aerodrom u Finskoj će proizvoditi električnu energiju i smanjiti emisiju karbona sa krovnim fotonaponskim sistemom, javljaju u četvrtak lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Finavia, finska kompanija za pružanje usluga na aerodromima, odlučila je da unaprijedi strategiju zaštite prirodne okoline i investira u nove solarne sisteme koji će biti postavljeni na krovu Teminala 2 aerodroma u Helsinkiju.

Kada ugradnja bude završena, sistem će proizvoditi maksmalno 500 kilovata što pokriva deset posto potrošnje aerodroma. Očekuje se da će projekat u potpunosti biti dovršen 2019. godine i biće najveće aerodromsko solarno postrojenje u svim nordijskim zemljama.

“Finavia vjeruje da će novim mjerama aerodrom u Helsinkiju do kraja 2017. godine postati karbonski neutralan“, navode finski mediji.

Tokom razgovora o klimatskim promjenama COP21 u decembru 2015. godine, članice Evropske aerodromske asocijacije obavezale su se da će do 2030. godine imati 50 karbonski neutralnih aerodroma.

Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »