Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | FN kapaciteti globalno već ove godine premašuju nuklearke

FN kapaciteti globalno već ove godine premašuju nuklearke

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Prema jednom novijem američkom istraživanju globalni kapaciteti u fotonaponu uskoro će se u instaliranoj snazi približiti instaliranim kapacitetima u nuklearnoj energiji i po svemu sudeći, premašit će ih.

Do kraja ove godine FN elektrane diljem svijeta trebale bi imati instalirano 390 GW kapaciteta, procjenjuje Greentech Media, dok instalirana snaga u nuklearnoj energiji, koja je trenutno u pogonu, iznosi 391,5 GW.

Potražnja za FN u Kini mogla bi pogurati fotonapon na gore. GMT-ov Global Solar Demand Monitor procjenjuje da će globalni kapaciteti u fotonaponu do 2022. doseći 871 GW.

Kada je riječ o proizvedenoj energiji, tu je dakako, drugačiji priča i nuklearna energija je tu daleko superiornija u proizvodnji.

Globalno se proizvede 2,5 milijuna GWh električne energije iz nuklearnih elektrana, dok solar proizvede tek 375.000 GWh, što je 11%, odnosno 1,1% ukupne globalne proizvodnje za ta dva izvora.

Evropa trenutno ima oko 100 GW instaliranih kapaciteta u fotonaponu pa Sunce čini šesti najveći izvor energije na starom kontinentu, iza prirodnog plina, ugljena, velikih hidroelektrana i nuklearnih elektrana, objavio je Euractiv. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »