Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | FN kapaciteti globalno već ove godine premašuju nuklearke

FN kapaciteti globalno već ove godine premašuju nuklearke

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Prema jednom novijem američkom istraživanju globalni kapaciteti u fotonaponu uskoro će se u instaliranoj snazi približiti instaliranim kapacitetima u nuklearnoj energiji i po svemu sudeći, premašit će ih.

Do kraja ove godine FN elektrane diljem svijeta trebale bi imati instalirano 390 GW kapaciteta, procjenjuje Greentech Media, dok instalirana snaga u nuklearnoj energiji, koja je trenutno u pogonu, iznosi 391,5 GW.

Potražnja za FN u Kini mogla bi pogurati fotonapon na gore. GMT-ov Global Solar Demand Monitor procjenjuje da će globalni kapaciteti u fotonaponu do 2022. doseći 871 GW.

Kada je riječ o proizvedenoj energiji, tu je dakako, drugačiji priča i nuklearna energija je tu daleko superiornija u proizvodnji.

Globalno se proizvede 2,5 milijuna GWh električne energije iz nuklearnih elektrana, dok solar proizvede tek 375.000 GWh, što je 11%, odnosno 1,1% ukupne globalne proizvodnje za ta dva izvora.

Evropa trenutno ima oko 100 GW instaliranih kapaciteta u fotonaponu pa Sunce čini šesti najveći izvor energije na starom kontinentu, iza prirodnog plina, ugljena, velikih hidroelektrana i nuklearnih elektrana, objavio je Euractiv. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »