Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Tomislavgrad dobio "pametnu klupu" i solarni reklamni panel

Tomislavgrad dobio "pametnu klupu" i solarni reklamni panel

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

U sklopu komunalnog uređenja grada na novom kolodvoru u Tomislavgradu postavljeni su 'pametna klupa' i solarni reklamni panel.

Klupa je moderan i energetski neovisan proizvod, koji se napaja energijom preko solarnog panela. Klupa posjeduje dva USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i vlastitu LED rasvjetu, a u unutrašnjosti klupe nalazi se wi-fi ruter koji omogućava korisnicima pristup internetu.

Predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović kazao je da tomislavgradska općina nastavlja s aktivnostima koje za cilj imaju brendiranje Tomislavgrada na nacionalnoj i europskoj karti.

"Da bi brendiranje bilo maksimalno efikasno i u kvantitativnom, i u kvalitativnom smislu, aktivnosti koje Općina realizira primarno su usmjerene na projekte koji afirmiraju energetsku efikasnost i klimatsku pismenost. Posebno ističem klimatsku pismenost, i u tom kontekstu treba promatrati naša nastojanja da kroz projekt 'pametne klupe' i solarnog panela ove godine educiramo i animiramo prije svega mlade, jer time angažirano radimo na njihovom klimatskom i ekološkom opismenjivanju", kazao je Krstanović.

Po njegovim riječima, ovakvi projekti na praktičan i u prostoru vidljiv način promoviraju ekološki osviješteno ponašanje te imaju veliko edukativno značenje.

"Zadovoljstvo mi je da naš grad pametno planira i radi u skladu sa strateškim ciljevima EU, gdje je očuvanje životne sredine jedna od temeljnih vrijednosti. Svake godine nastojimo realizirati nešto novo i inovativno što će poboljšati uvjete boravka gostiju na području naše općine", istaknuo je Krstanović.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »