Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | U Sibiru otvorena prva solarna elektrana sagrađena od modula ruske proizvodnje

U Sibiru otvorena prva solarna elektrana sagrađena od modula ruske proizvodnje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

U Majminskom rajonu u Republici Altaj započela je s radom prva solarna elektrana sastavljena od heterostrukturnih modula domaće proizvodnje visokog stupnja iskorištenja, prenosi agencija TASS.

Investicije u objekt iznose oko dvije milijarde rubalja. Izvođač radova je tvrtka "Solnečnaja Energija". Elektrana je specifična po tome što su u njezinoj gradnji korišteni heterostrukturni moduli poboljšane učinkovitosti. Oni uvelike uvećavaju transformaciju sunčeve energije čak i kada je vrijeme oblačno.

Investitor i glavni izvođač radova Majminske elektrane su organizacije grupe kompanija Hevel (zajedničko poduzeće grupe kompanija Renova i dioničkog društva Rosnano). Kako se navodi na stranici kompanije, heterostrukturna tehnologija koja je primijenjena u tvornici u Novočeboksarsku pripada novoj generaciji silicijskih solarnih elemenata koji se odlikuju najvišim stupnjem iskorištenja stanica, preko 22 posto, i širokim temperaturnim dijapazonom upotrebe.

Sve u svemu, sada imamo 40 megavata svoje proizvodnje, a zimi u vrijeme najvećeg opterećenja mreže cijela republika troši 120 megavata. Na taj način već smo osigurali trećinu neophodnih potreba i ne planiramo se zaustaviti na postignutom, rekao je rukovoditelj Republike Altaj Aleksandar Berdnikov.

Majminska solarna elektrana, čija je izgradnja započela u svibnju ove godine, četvrto je po redu postrojenje koje je u rad pustila tvrtka Hevel. Ranije je ova regija u suradnji sa spomenutom tvrtkom planirala do 2019. godine ostvariti ukupan kapacitet proizvodnje solarne energije na Altaju do 90 megavata.

O svjetskom trendu razvoja obnovljivih izvora eneregije govori i činjenica da je u južnoj kineskoj pokrajini Anhui, poznatoj po nalazištima ugljena, nedavno počela s radom najveća plutajuća solarna elektrana kapaciteta 40 megavati, s preko 120 tisuća solarnih panela na 86 hektara, koja će energijom osigurati 15 tisuća kućanstava, podsjećaju mediji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »