Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Veće naknade za obnovljive izvore energije u RS-u

Veće naknade za obnovljive izvore energije u RS-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Energetika.ba

Električna energija u Republici Srpskoj poskupljuje za 0,7 odsto po osnovu veće naknade za obnovljive izvore energije , odlučila je Regulatorna komisija za energetiku.

Veći računi za struju građane očekuju već od nove godine.

Samo u 2018. računa se da će se po tom osnovu građani platiti dodatnih oko 25 miliona maraka. U Komisiji kažu da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte uglavnom privatne vlasnike malih i srednjih hidroelektrana. Deset odsto od naknade ide Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

“U Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni su novi proizvodni objekti ili će biti završeni tokom 2018. godine, te je i za njih, s ciljem isplate zakonom propisanog podsticaja, neophodno obezbijediti sredstva za podsticaj”, ističu u Komisiji.

U Elektroprivredi kažu da struja u RS neće poskupjeti, i pored toga što će računi evidentno biti veći.
“Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. Radi se o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihode Elektroprivrede Republike Srpske i njegovih zavisnih preduzeća”, rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede RS.

Postotak od 0,7 odsto u prevodu znači 27 feninga po prosječnom mjesečnom računu za struju. To nije puno, mahom komentarišu potrošači, ali je, kažu, ipak poskupljenje, izvještava ATV.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »