Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Veće naknade za obnovljive izvore energije u RS-u

Veće naknade za obnovljive izvore energije u RS-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Energetika.ba

Električna energija u Republici Srpskoj poskupljuje za 0,7 odsto po osnovu veće naknade za obnovljive izvore energije , odlučila je Regulatorna komisija za energetiku.

Veći računi za struju građane očekuju već od nove godine.

Samo u 2018. računa se da će se po tom osnovu građani platiti dodatnih oko 25 miliona maraka. U Komisiji kažu da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte uglavnom privatne vlasnike malih i srednjih hidroelektrana. Deset odsto od naknade ide Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

“U Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni su novi proizvodni objekti ili će biti završeni tokom 2018. godine, te je i za njih, s ciljem isplate zakonom propisanog podsticaja, neophodno obezbijediti sredstva za podsticaj”, ističu u Komisiji.

U Elektroprivredi kažu da struja u RS neće poskupjeti, i pored toga što će računi evidentno biti veći.
“Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. Radi se o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihode Elektroprivrede Republike Srpske i njegovih zavisnih preduzeća”, rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede RS.

Postotak od 0,7 odsto u prevodu znači 27 feninga po prosječnom mjesečnom računu za struju. To nije puno, mahom komentarišu potrošači, ali je, kažu, ipak poskupljenje, izvještava ATV.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »