Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Nema fotonaponskih modula!

Nema fotonaponskih modula!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Renewable Energy World.com' je izvijestio kako su svjetski proizvođači solarne opreme na rubu svojih proizvodnih kapaciteta, što je sve uzrokovano golemom potražnjom za fotonaponskim modulima u Kini.

U skladu s time, očekuje se da bi novoinstalirana snaga svih svjetskih FN sustava (sunčanih elektrana) u svijetu trebala dosegnuti 86 - 92 GW vršnih.

Istodobno, svjetski proizvodni kapaciteti u tvornicama FN sustava, izraženi ekvivalentnom snagom, iznose upravo 92 GW vršnih, dok je početkom godine na skladištima, odnosno zalihama bilo još modula ukupne snage 3 GW vršnih.

To znači da su u slučaju bez ikakvih poremećaja u proizvodnji tvornice FN opreme u 2017. godini radile s iskoristivošću kapaciteta većom od 95%. S druge strane, to također znači da se za 2018. godinu ne mogu očekivati nikakve značajnije zalihe na skladištima. U skladu s time, trgovci i instalateri FN opreme u nekim zemljama, primjerice u SAD-u, već sada osjećaju nestašicu modula.

Naime, zbog povećane potražnje u Kini, sve  više proizvođača (a radi se uglavnom upravo o kineskim ili tajvanskim tvrtkama) usmjerava svoje proizvode prema kineskom tržištu, dok za američko tržište najavljuju kašnjenja u isporuci.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »