Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Najveća solarna farma u Velikoj Britaniji bit će izgrađena bez vladinih subvencija

Najveća solarna farma u Velikoj Britaniji bit će izgrađena bez vladinih subvencija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cleve Hill će postati najveća solarna farma u Velikoj Britaniji kada bude izgrađena 2020. godine. S kapacitetom od 350 MW, ona će moći da proizvede pet puta više snage nego trenutno vodeća elektrana u zemlji. A sve ovo bi se moglo dogoditi bez pomoći vlade.

Vladine subvencije za čistu energiju bile su izdašne. Veća potražnja za solarnom energijom znači da ima više novca za istraživanje i razvoj jeftinijih solarnih panela. Pozitivna povratna veza dovela je do zapanjujućeg rasta solarne energije širom svijeta.

Ali, kako solarna energija postaje jeftinija, verovatno će se smanjiti pomoć države. Na primjer, Velika Britanija je smanjila subvencije za čistu energiju u 2016. godini. Da li će se brzi rast solarne energije moći nastaviti?

Iako Cleve Hill nije ogroman po globalnim standardima - najveća kineska solarna elektrana će biti gotovo 10 puta veća - to je nova vrsta solarnih farmi. Njenih 365 hektara solarnih panela (približno jednako kao 400 fudbalskih polja) neće dobiti nikakvu pomoć od vlade. Kompanije koje ga grade, Hive Energy i Wirsol Energy, uvjerene su da će padanje troškova solarnih panela učiniti projekat ekonomičnim.

Ranije ove godine, Velika Britanija je otvorila ono što je bila prva subvencionisana solarna farma blizu Flitwick-a, koja proizvodi 10 MW energije, ali je to bio produžetak već postojeće solarne farme, koja je izgrađena pomoću subvencija. Farma Cleve Hill će biti prva fabrika potpuno bez subvencija u Velikoj Britaniji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »