Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Solarna energija | Na tri lokacije u centru Sarajevo postavljeno šest solarnih klupa

Na tri lokacije u centru Sarajevo postavljeno šest solarnih klupa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U okviru UNDP projekta "MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene" na tri lokacije u općini Centar postavljene su pametne solarne klupe.

Tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, gdje su u toku završni radovi na sanaciji i uređenju. Dvije solarne klupe postavljene su na Vilsonovom šetalištu kod mosta "Suada Dilberović i Olga Sučić", a jedna kod zgrade Općine Centar.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuju superbrzi internet. U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima.

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Solina, koja je prva u Europi pokrenula proizvodnju pametnih klupa. Solarne ploče stvaraju do 110 W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.

Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W, prenosi Klix.

Klupe su osim u bosanskohercegovačkim gradovima postavljene i u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, te u SAD-u i Australiji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »