Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Dobri poslovni rezultati RiTE Ugljevik

Dobri poslovni rezultati RiTE Ugljevik

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Preduzeće Rudnik i termoelektrana Ugljevik uspjelo je da pokrije negativan finansijski rezultat iz prethodne dvije godine i prvi kvartal ove godine završi uz dobit od 1,2 miliona KM.

Istovremeno, nabavljena je nova rudarska mehanizacija, a u toku su i pripreme za kapitalni remont termoelektrane koji počinje 1. jula i trajaće 90 dana.

Za prvih pet mjeseci ove godine RiTE Ugljevik proizvela je 783 gigavat časa električne energije, što je 37,4 odsto ukupne proizvodnje Elektroprivrede Srpske.

Plan proizvodnje uglja, uprkos velikom broju kišnih dana, prebačen je sa 750.000 tona za trinaest odsto.

- Uspijevamo da nastavimo dobre proizvodne pokazatelje iz prošle godine koje prate i dobri finansijski rezultati - ističe Đorđe Popović, direktor preduzeća.

U julu počinje tromjesečni kapitalni remont turbine i generatora termoelektrane sa zamjenom velikog dijela ogrevnih površina i elektrofiltera.

- Mi poslije sedam godina radimo kapitalni remont i turbine i generatora, radimo velike zahvate na kotlovskom postrojenju, prije svega na ložištu, te velike poslove na plafonu kotla - navodi Milutin Tasovac, izvršni direktor Termoelektrane.

Ove godine već su ostvarene investicije od šest miliona KM. Kupljena su četiri nova dampera i utovarivač, a do kraja godine planirana je i kupovina drobiličnog postrojenja. Nova rudarska mehanizacija obezbjeđuje i siguran rad termoelektrane.

- Imamo u planu u toku ove godine raspisivanje postupk aza nabavku novog drobiličnog postrojenja u vrijednosti od 4.300.000 KM - kaže Dragiša Vidaković, izvršni direktor Rudnika.

Polovinom maja počeo je projekat odsumporavanja koji će trajati tri godine. Osamdeset miliona evra za njegovu realizaciju obezbijeđeno je iz kredita Vlade Јapana.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »