Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Đokić: Nemamo informacije da TE 'Stanari' zbog problema obustavlja rad

Đokić: Nemamo informacije da TE 'Stanari' zbog problema obustavlja rad

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Stanari

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) nemaju informacije da Termoelektrana (TE) “Stanari” ima problema zbog kojih je obustavljala rad.

Na pitanje poslanika NDP-a Zdravka Krsmanovića da li je taj podatak tačan, te da li će RS kao garant morati vraćati kredit, jer ukoliko TE “Stanari” ne nastavi sa proizvodnjom neće imati novca da vraća kredit koji su dobili od Kineske razvojne banke, Đokić je rekao da nedavne informacije koje su dobili od koncesionara govore o dobrom funkcionisanju ovog energetskog objekta.

-RS jeste preuzela određene oblike garancije i to samo u slučaju sporova koje bi ona stvorila i tada bi imala određene i obeveze. U ovom trenutku ne vidimo da postoji takav problem - ustvrdio je Đokić.

S druge strane, Krsmanović je rekao da “u zadnje vrijeme kruže informacije, a sve su prilike da su tačne, da TE ima probleme vezano za loše isporučenu opremu i da je cijena proizvedene električne energije iz tog energetskog objekta trenutno manja od prodajne”, da je prije 20 dana bila u remontu, iako je lani počela s radom, da je u kvaru  ponovo bila i jučer, zbog čega bi moglo doći u pitanje vraćanje kredita kineskoj banci.

Tvrdi i da se vode pregovori da se TE “Stanari” proda Hrvatskoj elektroprivredi, što upućuje “da problema ima”.

Krsmanović je dodao i da stoga treba ozbiljno sagledati stanje u tom elektroenergetskom objektu, za čiju izgradnju je od kineske banke uzet kredit od 320 miliona eura.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »