Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | EPCG: Gradnja drugog bloka TE Pljevlja isplativa u svakoj varijanti

EPCG: Gradnja drugog bloka TE Pljevlja isplativa u svakoj varijanti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Pljevlja

Povodom kritičkih i netačnih navoda iznešenih od strane pojedinaca i nekih NVO, a povodom projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja i najavljenih direktiva EU, Elektroprivreda Crne Gore još jednom želi da istakne da se postojeće stanje elektro-energetskog sektora nedvosmisleno može razvijati kroz ekonomski-ekološku opravdanu upotrebu uglja i proizvodnju električne energije u pljevaljskom području.

"Podsjećamo da će Škoda Praha, ili bilo koji drugi partner u projektu Bloka II, biti obavezan da u ponuđenim tehničkim rješenjem zadovolji sve najstrožije granične vrijednosti emisija dimnih gasova predviđene nacionalnom i evropskom legislativom. Takođe imajući u vidu i najavljenu ekološku rekonstrukciju Bloka I navodimo da će i ekološki rekonstruisani Blok I, na kom je predviđena ugradnja sistema za odsumporavanje i denitrifikaciju, poboljšenje postojećeg elektrofilterskog postrojenja kao i sistema otpadnih voda, takođe ispunjavati ove uslove", saopšteno je iz EPCG.

Elektroprivreda Crne Gore, kako se ističe, ne samo da je upoznata sa ovim pitanjem u šta sumnjaju predstavnici pojedinih nevladinih organizacija, već je u objavljenom javnom pozivu za odabir projektanta idejnog projekta i za ekološku rekonstrukciju Bloka I, objavljenom u junu, tražila da projektant da predlog tehničkog rješenja uzimajući u obzir i strožije granične vrijednosti emisija predviđene najnovijim standardima LCP BREF dokumenta u odnosu na postojeće standarde predviđene nacionalnim zakondavstvom tj. Direktivom o industrijskim emisijama 2010/75 /EC.

"U okviru trenutnih pregovora sa kompanijom Škoda Praha i njenim partnerom kompanijom General Electric predviđeno je da blok II TE Pljevlja tehničko-tehnološki bude projektovan i izgrađen tako da pored trenutno važećih graničnih vrijednosti emisija predviđenih nacionalnim zakonodavstvom i Direktivom o industrijskim emisijama zadovolji i strožije granične vrijednosti predviđene LCP BREF dokumentom. Napominjemo da se očekuje da će početak primjene novih strožijih graničnih vrijednosti emisija dimnih gasova u zemljama EU otpočeti u 2021. godini, a da se što se tiče zemalja koje su u procesu pridruživanja EU tek očekuje tačno definisanje datuma od kog će se ove vrijednosti primjenjivati. Vezano za primjenu Direktive o industrijskim emisijama 2010/75/EC ističemo da su odgovarajućim odlukama Ministarskog Savjeta Energetske zajednice čije je Crna Gora član predviđeni mehanizmi tj. tranzitni periodi u kojima je predviđeno da se izvrše ugradnje potrebnih ekoloških sistema i da je u skladu sa Odlukom donijetom u oktobru 2016. godine u Sarajevu dozvoljeno TE Pljevlja da radi sa postojećim nivoom emisija do 20.000 radnih sati počev od 1.01.2018. do 31.12.2023. godine", piše u saopštenju.

EPCG će, kako se dodaje, nastaviti da prati, u saradnji sa ministarstvima ekonomije i održivog razvoja, buduće izmjene nacionalnog zakonodavstva po ovom pitanju i obezbijediti puno poštovanje i novih strožijih graničnih vrijednosti emisija kada one postanu obavezujuće.

- Sa druge strane važnost postojanja i izgradnje novog stabilnog izvora energije se ne dovodi u pitanje. To je pokazao i rad Bloka I u periodu januar-februar ove godine kada su bile ekstremno niske temperature bez padavina, kao i trenutni sa visokim temperaturama uz sušni period kada je okosnica stabilnosti elektroenergetskog sistema upravo Blok I kao bazni izvor energije. Na kraju ističemo da je Studija opravdanosti projekta izgradnje Bloka II, koju je izradio renomirani finansijski konsultant Deloitte, pokazala da je projekat isplativ i to u svim varijantama scenarija izgradnje, naveli su iz EPCG, uz podsjećanje da su i ostale relevantne studije evropskih kompanija Fichtner i Pöyry takođe potvrdile opravdanost projekta uzimajući u obzir sve aspekte njegove realizacije.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »