Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | EPCG: Gradnja drugog bloka TE Pljevlja isplativa u svakoj varijanti

EPCG: Gradnja drugog bloka TE Pljevlja isplativa u svakoj varijanti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Pljevlja

Povodom kritičkih i netačnih navoda iznešenih od strane pojedinaca i nekih NVO, a povodom projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja i najavljenih direktiva EU, Elektroprivreda Crne Gore još jednom želi da istakne da se postojeće stanje elektro-energetskog sektora nedvosmisleno može razvijati kroz ekonomski-ekološku opravdanu upotrebu uglja i proizvodnju električne energije u pljevaljskom području.

"Podsjećamo da će Škoda Praha, ili bilo koji drugi partner u projektu Bloka II, biti obavezan da u ponuđenim tehničkim rješenjem zadovolji sve najstrožije granične vrijednosti emisija dimnih gasova predviđene nacionalnom i evropskom legislativom. Takođe imajući u vidu i najavljenu ekološku rekonstrukciju Bloka I navodimo da će i ekološki rekonstruisani Blok I, na kom je predviđena ugradnja sistema za odsumporavanje i denitrifikaciju, poboljšenje postojećeg elektrofilterskog postrojenja kao i sistema otpadnih voda, takođe ispunjavati ove uslove", saopšteno je iz EPCG.

Elektroprivreda Crne Gore, kako se ističe, ne samo da je upoznata sa ovim pitanjem u šta sumnjaju predstavnici pojedinih nevladinih organizacija, već je u objavljenom javnom pozivu za odabir projektanta idejnog projekta i za ekološku rekonstrukciju Bloka I, objavljenom u junu, tražila da projektant da predlog tehničkog rješenja uzimajući u obzir i strožije granične vrijednosti emisija predviđene najnovijim standardima LCP BREF dokumenta u odnosu na postojeće standarde predviđene nacionalnim zakondavstvom tj. Direktivom o industrijskim emisijama 2010/75 /EC.

"U okviru trenutnih pregovora sa kompanijom Škoda Praha i njenim partnerom kompanijom General Electric predviđeno je da blok II TE Pljevlja tehničko-tehnološki bude projektovan i izgrađen tako da pored trenutno važećih graničnih vrijednosti emisija predviđenih nacionalnim zakonodavstvom i Direktivom o industrijskim emisijama zadovolji i strožije granične vrijednosti predviđene LCP BREF dokumentom. Napominjemo da se očekuje da će početak primjene novih strožijih graničnih vrijednosti emisija dimnih gasova u zemljama EU otpočeti u 2021. godini, a da se što se tiče zemalja koje su u procesu pridruživanja EU tek očekuje tačno definisanje datuma od kog će se ove vrijednosti primjenjivati. Vezano za primjenu Direktive o industrijskim emisijama 2010/75/EC ističemo da su odgovarajućim odlukama Ministarskog Savjeta Energetske zajednice čije je Crna Gora član predviđeni mehanizmi tj. tranzitni periodi u kojima je predviđeno da se izvrše ugradnje potrebnih ekoloških sistema i da je u skladu sa Odlukom donijetom u oktobru 2016. godine u Sarajevu dozvoljeno TE Pljevlja da radi sa postojećim nivoom emisija do 20.000 radnih sati počev od 1.01.2018. do 31.12.2023. godine", piše u saopštenju.

EPCG će, kako se dodaje, nastaviti da prati, u saradnji sa ministarstvima ekonomije i održivog razvoja, buduće izmjene nacionalnog zakonodavstva po ovom pitanju i obezbijediti puno poštovanje i novih strožijih graničnih vrijednosti emisija kada one postanu obavezujuće.

- Sa druge strane važnost postojanja i izgradnje novog stabilnog izvora energije se ne dovodi u pitanje. To je pokazao i rad Bloka I u periodu januar-februar ove godine kada su bile ekstremno niske temperature bez padavina, kao i trenutni sa visokim temperaturama uz sušni period kada je okosnica stabilnosti elektroenergetskog sistema upravo Blok I kao bazni izvor energije. Na kraju ističemo da je Studija opravdanosti projekta izgradnje Bloka II, koju je izradio renomirani finansijski konsultant Deloitte, pokazala da je projekat isplativ i to u svim varijantama scenarija izgradnje, naveli su iz EPCG, uz podsjećanje da su i ostale relevantne studije evropskih kompanija Fichtner i Pöyry takođe potvrdile opravdanost projekta uzimajući u obzir sve aspekte njegove realizacije.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »