Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Manja proizvodnja slovenskih elektrana u 2017.

Manja proizvodnja slovenskih elektrana u 2017.

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Sloveniji je, kao i u Hrvatskoj ove godine proizvedeno manje električne energije nego lani. Prema podacima slovenskog Ministarstva za infrastrukturu proizvodnja je u prvom polugodištu manja za šest posto u odnosu na 2016.

Ukupno je u mrežu preuzeto 11.971 GWh, od čega vlastita proizvodnja čini 7.229 GWh ili 60%, a iz uvoza je stiglo 4.743 GWh. Hidroelektrane su proizvele 32% manje električne energije nego godinu prije, NE Krško tri posto manje nego lani, a nešto manja je bila i proizvodnja spojena na distribucijsku mrežu.

U prvoj polovini godine uvezeno je 13% više struje nego u istom periodu lani. Neto potrošnja u Sloveniji ove godine iznosila je 6.775 GWh ili 60%, dok je izvoz činio 4.749 GWh ili 40% ukupne bruto potrošnje. Potrošnja energije kupaca priključenih na distribuciju iznosila je 5.588 GWh, a izravnih kupaca i zatvorenog distribucijskog sustava 1.016 GWh.

Kontroverzna TE Šoštanj radi "kao urica". Slovenska termoelektrana Šoštanj lani je prema proizvodnji oborila šezdesetgodišnji rekord, proizvevši 4.121 GWh električne energije, što je najviše u povijesti. Od te količine, 4.117 GWh proizvedeno je iz ugljena, a 4 GWh iz plina. Proizvedeno je i 353 GWh toplinske energije, što je sedam posto više nego godinu prije.

Prema privremenim rezultatima do kraja lipnja ove godine elektrana je u mrežu poslala 2.011,5 GWh, što je petinu više nego lani u istom periodu, ili 11% više od predviđenog.

No, proizvodni rezultati nisu se poklopili i s financijskim poboljšanjem radi niske tržišne cijene pa je TEŠ lani imao 198 mil. eura neto prihoda od prodaje ili 25% više nego 2015. Ipak, elektrana je zabilježila gubitak od 47,2 milijuna eura zbog niske prodajne cijene dok je cijena ugljena ostala nepromijenjena, a tu su i troškovi za amortizaciju i otplatu kredita za jedinicu 6. Dravske elektrane lani su pak imale 65,5 milijuna eura prihoda od prodaje i financijsku su godinu završile s dobiti od 14,6 milijuna eura dobiti, ili 68% više nego 2015., a razlog je dobra hidrologija. Proizvodnja je bila na razini 2.846 GWh  javljaju slovenski mediji. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »