Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Manja proizvodnja slovenskih elektrana u 2017.

Manja proizvodnja slovenskih elektrana u 2017.

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Sloveniji je, kao i u Hrvatskoj ove godine proizvedeno manje električne energije nego lani. Prema podacima slovenskog Ministarstva za infrastrukturu proizvodnja je u prvom polugodištu manja za šest posto u odnosu na 2016.

Ukupno je u mrežu preuzeto 11.971 GWh, od čega vlastita proizvodnja čini 7.229 GWh ili 60%, a iz uvoza je stiglo 4.743 GWh. Hidroelektrane su proizvele 32% manje električne energije nego godinu prije, NE Krško tri posto manje nego lani, a nešto manja je bila i proizvodnja spojena na distribucijsku mrežu.

U prvoj polovini godine uvezeno je 13% više struje nego u istom periodu lani. Neto potrošnja u Sloveniji ove godine iznosila je 6.775 GWh ili 60%, dok je izvoz činio 4.749 GWh ili 40% ukupne bruto potrošnje. Potrošnja energije kupaca priključenih na distribuciju iznosila je 5.588 GWh, a izravnih kupaca i zatvorenog distribucijskog sustava 1.016 GWh.

Kontroverzna TE Šoštanj radi "kao urica". Slovenska termoelektrana Šoštanj lani je prema proizvodnji oborila šezdesetgodišnji rekord, proizvevši 4.121 GWh električne energije, što je najviše u povijesti. Od te količine, 4.117 GWh proizvedeno je iz ugljena, a 4 GWh iz plina. Proizvedeno je i 353 GWh toplinske energije, što je sedam posto više nego godinu prije.

Prema privremenim rezultatima do kraja lipnja ove godine elektrana je u mrežu poslala 2.011,5 GWh, što je petinu više nego lani u istom periodu, ili 11% više od predviđenog.

No, proizvodni rezultati nisu se poklopili i s financijskim poboljšanjem radi niske tržišne cijene pa je TEŠ lani imao 198 mil. eura neto prihoda od prodaje ili 25% više nego 2015. Ipak, elektrana je zabilježila gubitak od 47,2 milijuna eura zbog niske prodajne cijene dok je cijena ugljena ostala nepromijenjena, a tu su i troškovi za amortizaciju i otplatu kredita za jedinicu 6. Dravske elektrane lani su pak imale 65,5 milijuna eura prihoda od prodaje i financijsku su godinu završile s dobiti od 14,6 milijuna eura dobiti, ili 68% više nego 2015., a razlog je dobra hidrologija. Proizvodnja je bila na razini 2.846 GWh  javljaju slovenski mediji. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »