Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Finska napušta elektrane na ugljen

Finska napušta elektrane na ugljen

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da finska vlada namjerava u cijelosti napustiti proizvodnju električne energije u termoelektranama na ugljen do 2030. godine i istodobno povećati porez na emisije ugljičnog dioksida.

U skladu s time, Finska će se ponajviše usmjeriti na proizvodnju u nuklearnim elektranama, dok će termoelektrane na ugljen biti konzervirane da služe kao pričuva.

Trenutačno se 10% potreba za električnom energijom u Finskoj pokriva iz ugljena pa je u 2016. godini potrošnja ugljena iznosila oko  4,1 mil. t ekvivalenta nafte.

U skladu s time, očekuje se da će novi, treći reaktor u NE Olkiluoto biti puštene u pogon 2018., dok će NE Hanhikivi 1 biti dovršena do 2024. godine.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »