Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | RiTE Ugljevik za pola godine napravio 18 miliona KM gubitaka

RiTE Ugljevik za pola godine napravio 18 miliona KM gubitaka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image RiTE Ugljevik

Preduzeće "Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ je za prvih šest mjeseci ove godine poslovalo s gubitkom od gotovo 18 miliona KM.

Iz uprave ovog preduzeća tvrde da negativan finansijski rezultat poslovanja, od tačno 17.912.071 KM, nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka.
 
-Planirana proizvodnja za period januar-jun 2017. godine je 634,50 GWh, a ostvarena je 936,24 GWh, što je za 47,56 posto više od planirane proizvodnje zbog ostvarenja prekoplanske proizvodnje električne energije usljed pomjeranja datuma početka kapitalnog remonta bloka s 1. maja na 1. juli 2017. godine - obrazloženje je menadžmenta, koje je objavljeno na Banjalučkoj berzi uz polugodišnji finansijski izvještaj.
 
Na veličinu iskazanog negativnog rezultata poslovanja uticao je, tvrde, obračun i tretman prekoplanske proizvodnje po cijeni varijabilnog troška, a ne obračun i tretman planske proizvodnje što je uticalo na smanjenje prihoda za 18.255.036 KM.
 
Smanjena je i vrijednosti zaliha uglja.
 
Učešće proizvodnje električne energije "RiTE Ugljevik“ u ukupnoj proizvodnji električne energije u prvom polugodištu iznosi 37 posto, što je uveliko uticalo na stabilnost energetskog sistema RS-a.
 
Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »