Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | RiTE Ugljevik za pola godine napravio 18 miliona KM gubitaka

RiTE Ugljevik za pola godine napravio 18 miliona KM gubitaka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image RiTE Ugljevik

Preduzeće "Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ je za prvih šest mjeseci ove godine poslovalo s gubitkom od gotovo 18 miliona KM.

Iz uprave ovog preduzeća tvrde da negativan finansijski rezultat poslovanja, od tačno 17.912.071 KM, nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka.
 
-Planirana proizvodnja za period januar-jun 2017. godine je 634,50 GWh, a ostvarena je 936,24 GWh, što je za 47,56 posto više od planirane proizvodnje zbog ostvarenja prekoplanske proizvodnje električne energije usljed pomjeranja datuma početka kapitalnog remonta bloka s 1. maja na 1. juli 2017. godine - obrazloženje je menadžmenta, koje je objavljeno na Banjalučkoj berzi uz polugodišnji finansijski izvještaj.
 
Na veličinu iskazanog negativnog rezultata poslovanja uticao je, tvrde, obračun i tretman prekoplanske proizvodnje po cijeni varijabilnog troška, a ne obračun i tretman planske proizvodnje što je uticalo na smanjenje prihoda za 18.255.036 KM.
 
Smanjena je i vrijednosti zaliha uglja.
 
Učešće proizvodnje električne energije "RiTE Ugljevik“ u ukupnoj proizvodnji električne energije u prvom polugodištu iznosi 37 posto, što je uveliko uticalo na stabilnost energetskog sistema RS-a.
 
Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »