Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Kina ispunila obaveze za Blok sedam TE u Tuzli, čekaju se Vlada i Parlament FBiH

Kina ispunila obaveze za Blok sedam TE u Tuzli, čekaju se Vlada i Parlament FBiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ambasador Kine Čen Bo obavjestila je u Sarajevu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je kineska strana završila sve potrebne procedure za izgradnju Bloka sedam Termoelektrane u Tuzli, te da je potrebno da to urade Vlada i Parlament FBiH, kako bi kamen-temeljac bio položen krajem novembra.

Izetbegović je istakao da će se uraditi sve što je neophodno kako bi i BiH na vrijeme okončala procedure, naglasivši da ovi projekti, osim ekonomskog, imaju i veliki ekološki značaj, jer će se njihovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje vazduha u Tuzli.

On je pozdravio i skoro potpisivanje sporazuma o međusobnom ukidanju viza građanima BiH i Kine, što će svakako pospješiti razvoj turizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu, sagovornici su značajnim ocijenili i konferenciju o turizmu koja će se održati u Sarajevu od 23. do 25. novembra, u okviru inicijative "16 plus jedan".

Tokom susreta ocijenjeno je da su odnosi BiH i Kine u uzlaznoj putanji, posebno u ekonomskoj sferi, te da ima još mnogo prostora za napredak.


Energetika.ba / SRNA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »