Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Kina ispunila obaveze za Blok sedam TE u Tuzli, čekaju se Vlada i Parlament FBiH

Kina ispunila obaveze za Blok sedam TE u Tuzli, čekaju se Vlada i Parlament FBiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ambasador Kine Čen Bo obavjestila je u Sarajevu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je kineska strana završila sve potrebne procedure za izgradnju Bloka sedam Termoelektrane u Tuzli, te da je potrebno da to urade Vlada i Parlament FBiH, kako bi kamen-temeljac bio položen krajem novembra.

Izetbegović je istakao da će se uraditi sve što je neophodno kako bi i BiH na vrijeme okončala procedure, naglasivši da ovi projekti, osim ekonomskog, imaju i veliki ekološki značaj, jer će se njihovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje vazduha u Tuzli.

On je pozdravio i skoro potpisivanje sporazuma o međusobnom ukidanju viza građanima BiH i Kine, što će svakako pospješiti razvoj turizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu, sagovornici su značajnim ocijenili i konferenciju o turizmu koja će se održati u Sarajevu od 23. do 25. novembra, u okviru inicijative "16 plus jedan".

Tokom susreta ocijenjeno je da su odnosi BiH i Kine u uzlaznoj putanji, posebno u ekonomskoj sferi, te da ima još mnogo prostora za napredak.


Energetika.ba / SRNA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »