Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Povećanje proizvodnje u termoelektranama EPBiH

Povećanje proizvodnje u termoelektranama EPBiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH je u deset mjeseci ove godine proizvela 5.768 GWh električne energije. Ukupna proizvodnja u termoelektranama iznosila je 5.069 GWh, od čega je Termoelektrana „Tuzla“ proizvela 2.935 GWh, a Termoelektrana „Kakanj“ 2.134 GWh.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u termoelektranama u deset mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, veća je za 396 GWh ili za 8,48 posto, što je rezultat većeg ostvarenja proizvodnje u Podružnici Termoelektrana „Kakanj“  za 462 MWh ili 27,64 posto.

Poređenjem sa ostvarenom proizvodnjom električne energije u termoelektranama u deset mjeseci u prethodnim godinama, ukupna ostvarena proizvodnja u termoelektranama u periodu januar-oktobar ove godine predstavlja jednu od najvećih ostvarenih proizvodnji električne energije u proteklih dvadeset godina.

U poređenju s Elektroenergetskim bilansom za 2017. godinu, ostvarena proizvodnja u termoelektranama za period januar-oktobar ove godine  je na nivou planirane, zahvaljujući pogonskoj spremnosti blokova, povećanju proizvodnje uglja i njegovog plasmana.

U Podružnici „Hidroelektrane na Neretvi“ u deset mjeseci ove  godine proizvedeno je 699 GWh električne energije. Manja ostvarena proizvodnja posljedica je loših hidroloških prilika tokom posmatranog perioda kao i u posljednjem kvartalu 2016. godine, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »