Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Toplovod od Kaknja do Sarajeva je strateški važan projekat

Toplovod od Kaknja do Sarajeva je strateški važan projekat

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Mogućnost izgradnje toplovoda od Kaknja do Sarajeva, bila je tema današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Đindića s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i kantonalnim ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomirom Lukićem, direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem, te direktorom Federalnog fonda za zaštitu okoliša Fuadom Čibukčićem.

Toplovod, koji bi omogućio snabdijevanje Sarajeva energijom iz Termoelektrane Kakanj, projekat je od strateške važnosti i višestruko koristan ne samo za Kanton Sarajevo, već i cijelu Federaciju BiH, rečeno je na ovom sastanku održanom na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

On bi, prije svega, smanjio ovisnost korisnika centralnog grijanja u Sarajevu o uvoznim energentima, prvenstveno plinu i njegovoj nepredvidivoj cijeni. Uz to, zahvaljujući toplinskoj energiji iz Kaknja, bilo bi smanjeno zagađenje Sarajeva česticama prašine. Naime, priključenje na toplovod umanjilo bi potrebu sarajevskih Toplana za prirodnim plinom koji bi mogao, u tom slučaju, biti preusmjeren na padinske dijelove Sarajeva gdje se domaćinstva uglavnom griju na čvrsta goriva.

Korist bi imala i sama kakanjska Termoelektrana jer ne bi, kao što je sada slučaj, morala trošiti električnu energiju za hlađenje vode i radi njenog bezbjednog povratka u rijeku. Umjesto toga, značajan višak toplotne energije postao bi ekonomski isplativ.

I Kakanj, Visoko i Breza imali bi direktnu korist, jer bi trasa toplovoda do Sarajeva prolazila područjima ovih općina.

Elektoprivreda BiH je, kazano je danas, već izradila studiju izvodljivosti ovog projekta koja obuhvata potez od TE Kakanj do interkonekcije sa Sarajevom. Ujedno, korištenje ove toplinske energije znatno bi povećalo iskorištenost energije iz uglja, i to visoko iznad regulative koju zahtijevaju međunarodni standardi.

Ukoliko projekat bude konačno prihvaćen, Elektoprivreda BiH je spremna finansirati prilagodbu postrojenja u Termoelektrani radi omogućavanja isporuke toplotne energije.

Danas je dogovoreno da, na osnovu studije izvodljivosti, Elektroprivreda BiH počne raditi na idejnom projektu koji bi obuhvatio potez od TE Kakanj do spoja na sarajevsku mrežu. Nakon što se Kantonalna vlada i formalno izjasni o prihvatljivosti cijelog projekta, između nje i Federalne vlade bio bi potpisan protokol o suradnji koji bi predvidio i izradu studije izvodljivosti za dio koji se odnosi na Sarajevo.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »