Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Vlada FBIH: Informacija o finansiranju projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW TE Tuzla

Vlada FBIH: Informacija o finansiranju projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW TE Tuzla

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Tuzla

Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Vlada smatra da Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Kine predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora i konačno usaglašavanje ovog sporazuma i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

Vlada FBiH podržava prijedlog mjera Federalnog ministarstva finansija za ublažavanje fiskalnih rizika povezanih sa izdavanjem garancije za ovaj kredit i daje saglasnost da oni budu ugrađeni u Nacrt ugovora o izdavanju garancije između Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, a u mjeri u kojoj je to primjenjivo, i u Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji i Nacrt garancije FBiH.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo zadužena je da angažuje kvalifikovanog pravnog savjetnika za pružanje pravne pomoći timu za pregovore o ovom kreditu i pripremu drugih finansijskih dokumenata povezanih sa Sporazumom o kreditnoj liniji između ovog javnog poduzeća i Izvozno-uvozne banke Kine, kao i da joj dostavi poziv za pregovore i osigura tehničke uslove za održavanje pregovora u što kraćem roku.

Federalno ministarstvo finansija Vlada je zadužila da usaglašeni tekst Sporazuma o ovoj kreditnoj liniji, uz ostalu prateću dokumentaciju, dostavi Vijeću za državnu pomoć Bosne i Hercegovine u svrhu pribavljanja odobrenja državne pomoći u obliku garancije Federacije BiH.

Elektroprivreda BiH je zadužena da angažuje kvalifikovanog konsultanta za ocjenu kritičnih varijabli Studije izvodivosti izgradnje Bloka 7 - 450 MW TE Tuzla i ocjenu uticaja rentabilnosti ovog projekta na kreditnu sposobnost javnog poduzeća prema projektnom zadatku prihvatljivom za Federalno ministarstvo finansija. Zadužena je i da nalaz konsultanta dostavi Federalnom ministarstvu finansija, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Uredu premijera FBiH.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da, nakon donošenja odluke Vijeća za državnu pomoć BiH o odobravanju državne pomoći u obliku garancije Federacije BiH i dostave nalaza konsultanta, Vladi uputi informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije BiH za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla na konačno razmatranje.

Vlada FBiH danas je imenovala tim za pregovore o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije BiH za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla, kojeg sačinjavaju Samir Bakić i Elmana Kolasović (Federalno ministarstavo finansija), Amina Pintul i Tarik Begić (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Senad Salkić, Muhamed Ražanica i Edib Bašić (Elektroprivreda BiH), te Gordan Čahtarević (Ured premijera FBiH).

Osnovni zadaci ovog tima su usaglašavanje Sporazuma o kreditnoj liniji između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Kine i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

Tim je dužan Vladi Federacije BiH dostaviti izvještaj o pregovorima i konačan tekst usaglašenog Sporazuma o ovoj kreditnoj liniji i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »