Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Potpisan Sporazum o kreditu za izgradnju Bloka 7

Potpisan Sporazum o kreditu za izgradnju Bloka 7

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Na Samitu inicijative "16 +1" u Budimpešti, 27. novembra 2017. godine, potpisan je Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE "Tuzla". Potpisivanju Sporazuma prisustvovalo je 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope i premijer Narodne Republike Kine.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovalo je 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope i premijer Narodne Republike Kine.

Vrijednost Ugovora o izgradnji Bloka 7 je 722 miliona Eura. Kineska EXIM banka izgradnju Bloka kreditiraće sa iznosom 613 miliona Eura, uz ranije dogovorene uslove koji podrazumijevaju trajanje kredita 20 godina uz 5 godina grace perioda.

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH na Samitu su Bajazit Jašarević, generalni direktor, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, Muhamed Ražanica, izvršni direktor za ekonomske poslove, Edib Bašić, savjetnik generalnog direktora i Goran Milošević, sekretar Društva.

Za potpisani Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla, potrebno je odobrenje Parlamenta Federacije BiH i Skupštine JP Elektroprivreda BiH.

JP Elektroprivreda BiH nastavit će intenzivne aktivnosti za dobivanje garancije Vlade Federacije BiH i upućivanje Sporazuma o kreditu u parlamentarnu proceduru.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »