Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Kinezi investiraju u RiTE "Kamengrad"

Kinezi investiraju u RiTE "Kamengrad"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Zahvaljujući naporima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) danas je u Budimpešti potpisan Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Kamengrad" između kineske kompanije China Energy Group i preduzeća "Lager" iz Posušja, saopšteno je iz Agencije.

Iz FIPA ističu da se u ekonomskom smislu ovaj projekat može okarakterisati kao istorijski s obzirom da je vrijednost projekta viša od milijardu KM i da će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Memorandum je potpisan na Šestom samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem u ime BiH učestvuju predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskh odnosa Mirko Šarović.

FIPA je pronašla kineskog investitora i ponudila mu sve raspoložive projekte u BiH za koje je investitor bio zainteresovan, a konačno je izabran RiTE "Kamengrad".

Od uspostavljanja prvog kontakta sa investitorom do potpisivanja memoranduma prošlo je manje od godinu dana, a u međuvremenu su u pregovorima između investitora i vlasnika projekta riješene određene poteškoće.

Investitor China Energy Group najveća je kineska grupacija koja realizuje projekte iz energetskog sektora širom svijeta i među vodećim je svjetskim preduzetničkim kompanijama.


Energetika.ba / SRNA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »