Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | TE Plomin ipak nastavlja s radom?

TE Plomin ipak nastavlja s radom?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Plomin

Izgleda da je pala odluka o sudbini najstarije istarske termoelektrane TE Plomin 1! Barem što se tiče HEP Proizvodnje, ta bi termoelektrana trebala nastaviti s radom, i to na rok od 20 godina.

Iza Plomina 1 teško je razdoblje: najprije je u požaru teško oštećeno elektropostrojenje bloka, a onda se vrtoglavom brzinom počeo približavati datum 31. prosinac 2017. do kada vrijedi certifikat prema kojem zadovoljava sve ekološke norme.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike smo dobili informaciju o zahtjevu operatera, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o., za izmjenom i dopunom Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje – TE Plomin 1.

HEP predlaže da rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja produže životni vijek TE Plomin 1 za 15-20 godina. Postrojenje bi nastavilo s radom nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija. O ideji HEP-a planirana je javna rasprava.

Na reakciju nije trebalo dugo čekati. Prva se svojim priopćenjem javila Zelena Istra. »Prošle se godine zbog loših sigurnosnih uvjeta dogodio i veliki požar pa je uslijedilo zatvaranje elektrane i prije predviđenog roka, prenosi Novi list.

Lokalni stanovnici mogli su konačno odahnuti – ali ne zadugo. HEP fosilnog dinosaurusa želi ponovo pokrenuti!« navodi Zelena Istra. No, Hrvatska i HEP ne mare za upozorenja o neisplativosti ulaganja u zastarjele tehnologije.

Upitno je koliko još javnog novca HEP želi uložiti u rekonstrukciju starog bloka 1, ma koliko to neisplativo bilo.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »