Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Kosovski energetski ugovor vrijedan milijardu eura

Kosovski energetski ugovor vrijedan milijardu eura

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Prištini je potpisan milijardu eura vrijedan ugovor o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo" u Obiliću.

Ugovor su potpisali premijer Kosova Ramush Haradinaj i izvršni direktor američke kompanije Kontur Global, Joseph Bryan, u prisustvu predsjednika Kosova Hashima Thacija i predsjednika parlamenta Kadri Veseljia.

Izgradnja te termoelektrane, u krugu postojeće dvije u Obiliću, počeće 2018. godine, a trebalo bi da bude u funkciji id 2023. godine.

Imaće jedan blok snage 500 megavata, a omogućiće centralno grijanje za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje.

Thaci je rekao da je to najveća investicija na Kosovu u posljednjih 18 godina i da je potpisan historijski ugovor koji je dobra poruka za Kosovo u svijetu.

"Ovaj ugovorom obezbijediće otvaranje 10.000 novih radnih mjesta i riješiće jedan osjetljiv problem, ali istovremeno šaljemo poruku svijetu da smo zemlja sa potencijalom", rekao je Thaci.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »