Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Češka kompanija Škoda Praha neće graditi drugi blok TE Pljevlja

Češka kompanija Škoda Praha neće graditi drugi blok TE Pljevlja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ugovor između Elektroprivrede Crne Gore i češke kompanije Škoda Praha o izgradnji drugog bloka termoelektrane Pljevlja okončan je na zahtjev Vlade Crne Gore jer češka kompanija nije uspjela da obezbijedi finansijski model za ovaj projekat.

Nakon što su 29. septembra 2016. godine u Pljevljima potpisali ugovor o gradnji drugog bloka termoelektrane Pljevlja, vrijedan 324,5 miliona eura s kompanijom Škoda Praha, crnogorska Vlada je donijela odluku da se ugovor raskine.

Razlog za prekid saradnje je nemogućnost realizacije ovog projekta od strane Škode Praha u okvirima koji su postavljeni ugovorom, odnosno činjenica da ni godinu nakon odustajanja češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja ovog projekta.

"Uprkos značajnim naporima koje su u proteklom periodu oba pregovaračka tima uložila, nije postignut dogovor oko tehničko-finansijskog modaliteta vezano za mogućnost ulaska General Electrica kao partnera Škode Praha", kazao je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore Ivan Mrvaljević.

On je naglasio da Elektroprivreda Crne Gore ostaje riješena u namjeri da iskoristi pljevaljske energetske potencijale i Crnoj Gori obezbijedi novi termoenergetski objekat.

"U skladu sa tim, odluku ne treba shvatiti kao odustajanje od projekta jer fokus investicionog plana EPCG ostaje na bloku koji će obezbijediti dugoročnu stabilnost sistema i pouzdano napajanje elektičnom energijom", kazao je Mrvaljević.

On je posebno naglasio da je EPCG odlučila da po hitnom postupku krene u projekat potpune ekološke rekonstrukcije Prvog bloka termoelektrane vrijedan 40 miliona eura.

"Postojeći Blok I TE Pljevlja će biti ekološki rekonstruisan do 2021. godine. Obim projekta uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapređenje rada elektorfilterskog porstojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja", rekao je Mrvaljević.Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »