Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | Poljska ne odustaje od termoelektrana za ugljen

Poljska ne odustaje od termoelektrana za ugljen

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio kako je u Poljskoj završio natječaj za odabir izvođača radova na gradnji nove poljske termoelektrane na ugljen.

Riječ je o TE Ostrołęka C snage čak 1 GW, a projekt zajedno razvijaju dvije poljske (državne) elektroenergetske tvrtke, Energa i Enea. Elektrana bi se trebala graditi prema načelu 'ključ u ruke', a u daljnje će se razmatranje uzeti ponude tri tvrtke.

Za sada je najjefinija ona od kineske tvrtke China Power Engineering Consulting Group (CPECC), u iznosu 1,39 mlrd. eura, a zatim slijedi ona od konzorcija GE Power i Alstom Power Systems u vrijednosti 6,23 mlrd. eura i od domaćeg konzorcija Polimex-Mostostal i Rafako od čak 9,59 mlrd. eura. Postrojenje bi se trebalo graditi na lokaciji postojećih blokova A i B TE Ostrołęka, koji svi također rade na ugljen.

Blok A pri tome je izgrađen i pušten u pogon 1958. i zatvoren 2015., dok je blok B u pogon pušten 1972. godine. Glavni tehnički zahtjevi koji se postavljaju na ponude su učinkovitost od najmanje 45%, raspoloživost od najmanje 8000 h godišnje i varijabilnost opterećenja u rasponu 30 - 103%.

Očekuje se da bi nova elektrana trebala biti izgrađena do 2023. godine, što znači da se Poljska očito neće pridržavati europskog plana o zabrani gradnje novih termoelektrana na ugljen nakon 2020. (s takvim se planom, osim Poljske, za sada nije složila ni Grčka). Uostalom, osim te elektrane na ugljen, u Poljskoj je predviđena gradnja još jedne.

Riječ je o postrojenju snage 3 GW koje bi kao gorivo trebalo koristiti lignit i koje bi se trebalo graditi pokraj grada Gubina na jugozapadu Poljske. Projekt razvija poljska elektroenergetska tvrtka PGE, a trebao bi biti ostvaren od 2030. godine.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »