Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Termoenergija | BiH ipak nije dobila 613 miliona eura za izgradnju Bloka 7

BiH ipak nije dobila 613 miliona eura za izgradnju Bloka 7

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

BiH u novembru prošle godine nije dobila 613 miliona eura od kineske banke za finansiranje projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla kao što su tvrdili pojedini mediji.

Elektroprivreda BiH u Budimpešti potpisala je Sporazum o kreditnoj liniji što je samo jedan od uslova za dobijanje novca.

Sporazum o kreditnoj liniji koji su u Budimpešti potpisali predstavnici Elektroprivrede BiH i kineske EXIM banke u bosanskohercegovačkim medijima predstavljen je kao već završena stvar. Brojni mediji krajem novembra 2017. godine izvještavali su u kontekstu ovog sporazuma kako je omogućena izgradnja Bloka 7 te da je riječ o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH.

Još početkom decembra prošle godine kontaktirali smo Elektroprivredu BiH od koje smo tražili pojašnjenja vezana za potpisani sporazum na Samitu inicijative "16+1". Odgovor smo dobili tek danas.

Na pitanje šta je tačno potpisano u Budimpešti u vezi s izgradnjom Bloka 7 iz Elektroprivrede BiH odgovorili su nam da je 27. novembra 2017. godine potpisan Sporazum o kreditnoj liniji između JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, kao Zajmoprimca i Izvozno-uvozne banke Kine, kao Zajmodavca te da je kredit je namijenjen za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE "Tuzla".

Od Elektroprivrede BiH tražili smo i da nam odgovori da li je BiH dobila kredit kako je to predstavljeno u medijima. U odgovoru navode da će kredit biti efektivan tek kada državno vijeće NRK odobri Kreditnu liniju, Vijeća ministara BiH potpiše Pismo podrške za realizaciju Projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE "Tuzla", Skupština društva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo donese Odluku o zaduženju JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za realizaciju Projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE "Tuzla", Parlament FBiH odobri EPC ugovor, Sporazum o projektnom partnerstvu, odabir Izvođača EPC ugovora, transakciju definisanu u Sporazumu o kreditnoj liniji i Garanciju FBiH te Ministarstvo finansija FBiH potpiše Garanciju FBiH.

Na pitanja kada će Elektroprivreda BiH dobiti novac odgovorili su da je prvo povlačenje novca planirano u julu 2018. godine. Navode da će pored Sporazuma o kreditnoj liniji biti potpisan i Ugovor o garanciji između Ministarstva finansija FBiH kao davaoca garancije i Izvozno-uvozne banke Kine kao zajmodavca.

Elektroprivreda BiH nije nam željela dostaviti sadržaj Sporazuma o kreditnoj liniji ističući da je prema uslovima Sporazuma o kreditnoj liniji, sadržaj sporazuma je poslovna tajna.Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »