Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Ambiciozni Vattenfallovi planovi u vjetroenergiji

Ambiciozni Vattenfallovi planovi u vjetroenergiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kako je izvijestio američki portal 'Power Engineering International', švedska elektroenergetska skupina Vattenfall namjerava uložiti čak 1,94 mlrd. dolara u gradnju kopnenih i pučinskih vjetroelektrana u 2017. i 2018. godini.

Naime, u ukupnom planu ulaganja, na energiju vjetra otpada čak 60%, čime tvrtka zapravo iskazuje svoj strateški odmak od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima. Tako će i većina preostalih sredstava iz tog plana biti uložena u sunčane elektrane i distribuciju električn energije.

U skladu s time, tvrtka očekuje da bi do 2020. godine trebala izgraditi postrojenja na obnovljive izvore ukupne snage čak 2,3 GW.

Istodobono, tvrtka predviđa postupno gašenje svojih termoelektrana na ugljen, a TE Klingenberg u Berlinu u Njemačkoj, koja kao gorivo koristi lignit, prestat će s radom 2021. godine.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
I Nizozemska će zabraniti automobile s benzinskim i dizelskim motorima...
opširnije »
image
Slovenska vlada prošli je četvrtak odgovorila na zastupničko pitanje o potencijalu gradnje hidroelektrana na Muri, konkretno projektu HE Hrastje-Mota, čiji cilj je multifunkcionalan i uključuje uređivanje Mure i regulaciju podzemnih voda, turističke namjene i sl. ...
opširnije »
image
Slovenska vlada je prošli četvrtak usvojila prijedlog novi Nacionalni plana o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva prema kojem će nakon 2030. obustaviti registraciju dizelskih i automobila pokretanih benzinom....
opširnije »