Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | BiH je pogodna za projekte vjetroelektrana

BiH je pogodna za projekte vjetroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Klix.ba

Član Uprave ASA Prevent Groupa Ćazim Hamzić kazao je na današnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) 2017 da ASA Prevent zapošljava sedam hiljada ljudi u 15 gradova širom zemlje, dodajući da je osnovna strategija koju imaju u poslovanju održavanje stabilnosti.

"Naš profit se uvijek ponovo ulaže u unapređenje poslovanja i razvoja. Što se tiče radne snage, to može biti prednost ove regije i tu nemamo izazova na tržištu“, rekao je Hamzić.

Istakao je da produktivnost u regiji mora biti na visokom nivou, što predstavlja garant same stabilnosti. Kako kaže, njihov start up je bio vezan za rast i vertikalnu integraciju te za prijenos znanja.

On je kazao da materijal koji proizvode koriste za proizvode različitih industrija poput medicinske, automobilske i industrije namještaja. Dodaje da su integrisali različitost s obzirom na to da snabdijevaju mnoge poznate brendove.

"Danas smo orijentisani uglavnom prema Evropi gdje izvozimo mnoge proizvode. Dobro smo zastupljeni u SAD-u, Aziji i Sjevernoj Africi", rekao je Hasić.

Ponovio je da oni imaju veliki broj uposlenika s kojim rade zajedno te da pozitivne prakse iz BiH mogu biti dobar primjer za cijelu regiju.

Direktor KfW ureda u BiH Matthias Schmidt-Rosen rekao je da je važno staviti fokus na sektor koji najviše doprinosi iznosu, a to je električna struja. Dodao je da BiH, ali i regija imaju dobro područje za iskorištavanje električne energije, poseban akcent stavljajući na hidroelektrane koje rade na vjetar.

Istakao je da im je potreban dobar režim podršk, upoznavanje s tehnologijom centrala koje rade na vjetropogon te regulativa koja bi regulisala ovo područje i područje zaštite okoline. Kako kaže, planirane su tri centrale na vjetropogon s tim što su dvije već u izgradnji.

On je rekao da postoji još izazova i jedan od njih je dobijanje dozvola, jer sistem dobijanja dozvola treba biti pojednostavljen u smislu jednošalterske službe ili umanjivanje broja mjesta na koja je potrebno otići.

"Ova pitanja su ustanovljenja i priznata. Vjerujem da će doći do poboljšanja sistema dobijanja dozvola i generalno podrške", kazao je Rosen.

Energetika.ba / Klix

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »