Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | BiH je pogodna za projekte vjetroelektrana

BiH je pogodna za projekte vjetroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Klix.ba

Član Uprave ASA Prevent Groupa Ćazim Hamzić kazao je na današnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) 2017 da ASA Prevent zapošljava sedam hiljada ljudi u 15 gradova širom zemlje, dodajući da je osnovna strategija koju imaju u poslovanju održavanje stabilnosti.

"Naš profit se uvijek ponovo ulaže u unapređenje poslovanja i razvoja. Što se tiče radne snage, to može biti prednost ove regije i tu nemamo izazova na tržištu“, rekao je Hamzić.

Istakao je da produktivnost u regiji mora biti na visokom nivou, što predstavlja garant same stabilnosti. Kako kaže, njihov start up je bio vezan za rast i vertikalnu integraciju te za prijenos znanja.

On je kazao da materijal koji proizvode koriste za proizvode različitih industrija poput medicinske, automobilske i industrije namještaja. Dodaje da su integrisali različitost s obzirom na to da snabdijevaju mnoge poznate brendove.

"Danas smo orijentisani uglavnom prema Evropi gdje izvozimo mnoge proizvode. Dobro smo zastupljeni u SAD-u, Aziji i Sjevernoj Africi", rekao je Hasić.

Ponovio je da oni imaju veliki broj uposlenika s kojim rade zajedno te da pozitivne prakse iz BiH mogu biti dobar primjer za cijelu regiju.

Direktor KfW ureda u BiH Matthias Schmidt-Rosen rekao je da je važno staviti fokus na sektor koji najviše doprinosi iznosu, a to je električna struja. Dodao je da BiH, ali i regija imaju dobro područje za iskorištavanje električne energije, poseban akcent stavljajući na hidroelektrane koje rade na vjetar.

Istakao je da im je potreban dobar režim podršk, upoznavanje s tehnologijom centrala koje rade na vjetropogon te regulativa koja bi regulisala ovo područje i područje zaštite okoline. Kako kaže, planirane su tri centrale na vjetropogon s tim što su dvije već u izgradnji.

On je rekao da postoji još izazova i jedan od njih je dobijanje dozvola, jer sistem dobijanja dozvola treba biti pojednostavljen u smislu jednošalterske službe ili umanjivanje broja mjesta na koja je potrebno otići.

"Ova pitanja su ustanovljenja i priznata. Vjerujem da će doći do poboljšanja sistema dobijanja dozvola i generalno podrške", kazao je Rosen.

Energetika.ba / Klix

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a Klix.ba donosi pojašnjenje šta znači usvajanje navedenog zakona. ...
opširnije »
image
Za deset mjeseci 2017. godine iz BiH je izvezena roba u vrijednosti od 9.368.151.000 KM, što je više za 17,16 posto (1.372.219.000 KM ) u odnosu na isti period prethodne godine....
opširnije »
image
Holandski naučnici smatraju da biogorivo predstavlja "lažno rješenje za klimatske probleme" i da treba odustati od njegove upotrebe na evropskom nivou....
opširnije »