Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Suzlon Wind Energy planira izgradnju i korištenje vjetroelektrane na Ivan Sedlu

Suzlon Wind Energy planira izgradnju i korištenje vjetroelektrane na Ivan Sedlu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Privredno društvo Suzlon Wind Energy BH d. o. o. Sarajevo očekuje koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta - Vjetroelektrana Ivan Sedlo Hadžići. Konačnu odluku treba da donese Vlada Kantona Sarajevo.

Procijenjeno je da ima osnova za donošenje odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta instalisane snage 12 x 2,1MW - 25,2MW.

Komisija za koncesije je Vladi Kantona Sarajevo predložila ovu odluku te je u skladu s tim odlučeno kao u dispozitivu.

Prema dokumentu koji je u našem posjedu, Komisija za koncesije je u skladu s članom 20 Zakona o koncesijama procijenila da ima osnova za donošenje odluke. Komisiju je ranije formirala Vlada KS, nakon što je privredno društvo predložilo navedeni projekt.

Suzlon Wind Energy je na Ivan Sedlu ranije izvršio postavku stuba s mjernim instrumentima za mjerenje brzine i pravca vjetra. Predmetna mjerenja su uspješno obavljena još 2010. i 2011. godine, a nakon toga je izrađena analiza vjetropotencijala. Od tada traje procedura za dodjelu koncesije.

Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »