Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Škoti su u prvih šest mjeseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za opskrbu strujom kompletne nacije u Škotskoj punih šest dana. Time je najsjevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja "zelene Europe".

Snaga vjetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske kompanije Weather Energy, vjetrenjače su tijekom lipnja u Škotskoj proizvele više od milijun megavata energije.

Tokom proteklih šest mjeseci vjetrenjače su proizvele blizu 6,6 milijuna megavata energije, što je dovoljno za opskrbu blizu tri milijuna domaćinstava u Škotskoj. Inače, Škoti za šest mjeseci potroše 11,6 milijuna megavata električne energije, uključujući ukupnu potrošnju kod kuće, na poslu i u industriji. Prema ovim podacima, vjetrenjače pokrivaju 57 posto kompletnih potreba za strujom u Škotskoj.

"Škotska nastavlja rušiti rekorde u proizvodnji obnovljive energije, privlačenju investicija, kreiranju radnih mjesta i pozitivnih pomaka kada je riječ o klimatskim promjenama", naglasio je Sam Gardner, vršilac dužnosti direktora Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, cilj Vlade Škotske je do 2020. dostići stopostotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Škotski ministar energetike Paul Wheelhouse kaže kako je odlično čuti kako Škotska iz godine u godinu postavlja nove rekorde.

"U prvom tromjesečju ove godine Škotska je za 13 posto podigla proizvodnju obnovljive energije u odnosu na prošlu godinu. Ukupna količina obnovljive energije koju smo mi sposobni proizvesti iznosi 9,3 gigavata, što je četiri puta više u odnosu na period prije deset godina. Ove statistike jačaju reputaciju naše zemlje dok elektrane za obnovljive izvore energije predstavljaju potvrdu energetske politike škotske vlade", rekao je Wheelhouse.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »