Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Škoti su u prvih šest mjeseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za opskrbu strujom kompletne nacije u Škotskoj punih šest dana. Time je najsjevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja "zelene Europe".

Snaga vjetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske kompanije Weather Energy, vjetrenjače su tijekom lipnja u Škotskoj proizvele više od milijun megavata energije.

Tokom proteklih šest mjeseci vjetrenjače su proizvele blizu 6,6 milijuna megavata energije, što je dovoljno za opskrbu blizu tri milijuna domaćinstava u Škotskoj. Inače, Škoti za šest mjeseci potroše 11,6 milijuna megavata električne energije, uključujući ukupnu potrošnju kod kuće, na poslu i u industriji. Prema ovim podacima, vjetrenjače pokrivaju 57 posto kompletnih potreba za strujom u Škotskoj.

"Škotska nastavlja rušiti rekorde u proizvodnji obnovljive energije, privlačenju investicija, kreiranju radnih mjesta i pozitivnih pomaka kada je riječ o klimatskim promjenama", naglasio je Sam Gardner, vršilac dužnosti direktora Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, cilj Vlade Škotske je do 2020. dostići stopostotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Škotski ministar energetike Paul Wheelhouse kaže kako je odlično čuti kako Škotska iz godine u godinu postavlja nove rekorde.

"U prvom tromjesečju ove godine Škotska je za 13 posto podigla proizvodnju obnovljive energije u odnosu na prošlu godinu. Ukupna količina obnovljive energije koju smo mi sposobni proizvesti iznosi 9,3 gigavata, što je četiri puta više u odnosu na period prije deset godina. Ove statistike jačaju reputaciju naše zemlje dok elektrane za obnovljive izvore energije predstavljaju potvrdu energetske politike škotske vlade", rekao je Wheelhouse.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Proizvodnja uglja u Rumuniji dostigla je u prvih sedam mjeseci 2017. godine 2,667 mil. t ekvivalenta nafte, što je za 14,4% više nego u istom razdoblju 2016., pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (INS). ...
opširnije »
image
Proizvodnja električne energije iz nuklarnog goriva preko "Velike bare" već je neko vrijeme u krizi, iako se još prije deset godina činilo da je na pragu velika renesansa. ...
opširnije »
image
Nakon što je zvanična Moskva, putem predstavnika ruskog giganta „Gazprom“, zatražila prije nekoliko dana od bh. institucija da konačno počnu rješavati pitanje isplate ratnog duga za plin, koji iznosi 98 miliona dolara, na pomolu je nova trakavica na relaciji BiH – Rusija, koja bi mogla imati velike posljedice po snabdijevanje naše države ovim energentom, otkriva „Dnevni avaz“....
opširnije »