Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Ivicom će graditi vjetroelektrane u BiH

Ivicom će graditi vjetroelektrane u BiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Administrativne procedure u vezi s izdavanjem dozvola za izgradnju prve vjetroelektrane u Unsko-sanskom kantonu, na lokalitetu Teočak, nadomak Bihaća, su pri kraju i očekuje se da investitor krajem godine započne realizaciju ovog projekta čija je vrijednost procijenjena između 40 i 50 mil KM, izvijestile su Nezavisne.com.

Potvrdio je ovo predsjednik Komisije za koncesije USK Šefik Štulanović, koji je istaknuo kako je protekle godine okončana procedura za dodjelu koncesije, koja je naposljetku dodijeljena kompaniji Ivicom iz Zagreba.

Koncesijska dozvola se odnosi na korištenje više od 1.000 hektara zemljišta na spomenutom lokalitetu za izgradnju osam mini vjetroelektrana, čija bi pojedinačna snaga iznosila do pet megavata.

Koncesionar je dobio pravo da izgradi postrojenja koja bi snagu vjetra pretvarala u električnu energiju, s tim da bi ukupna instalirana snaga svih vjetroelektrana iznosila najviše 40 MW.

Koncesija je dodijeljena na 30 godina, a računa se od dana puštanja vjetroelektrana u pogon.

Jedan od uslova koncesionog ugovora je da ponuđena visina naknade ne može biti manja od 2% u odnosu na ukupni promet ostvaren proizvodnjom električne energije.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »