Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | IFC kreditira izgradnju vjetroparka u Alibunaru

IFC kreditira izgradnju vjetroparka u Alibunaru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacija Svetske banke odobrila je kredit od 19,1 milion eura belgijskom proizvođaču obnovljive energije Elicio za izgradnju vjetroparka u Alibunaru, snage 42 megavata, saopštio je IFC.

UniCredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond "Zeleno za razvoj" (GGF) su se saglasili da za projekat obezbijede dodatnih 40 miliona eura što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unaprijedi energetska ponuda i snabdjevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

Projekat će pomoći i da Srbiji ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

"Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju", rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmjene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

Podsjeća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorištene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

"Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastarjeli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procjenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mjesta do 2018. godine", ističe se u saopštenju.

Iz IFC-a naglašavaju da je vjetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promjena.

On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC-ja sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije

Grupacija Svjetske banke se javno obavezala da poveća investicije koje se odnose na ublažavanje posljedica klimatskih promjena za 28 procenata do 2020. godine, što bi podrazumjevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100 odsto u narednih pet godina.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »