Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Nove offshore vjetroelektrane proizvodit će po senzacionalno niskim cijenama

Nove offshore vjetroelektrane proizvodit će po senzacionalno niskim cijenama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Trošak energije iz novih offshore vjetroelektrana, postignut na nedavnoj dražbi u Velikoj Britaniji prepolovljen je u posljednje dvije godine, a cijene postignute na dražbama izazivaju oduševljenje javnosti.

S tim su se složili developeri, grupe zelenih ali i političari koji sve više počinju preispitivati opravdanost gradnje i državno garantirane visoke cijene struje iz NE Hinkley point C.

Prosječna postignuta cijena na dražbi za offshore kapacitete je 66,13 funti/MWh, a riječ je o tri velika offshore projekta 1,4 GW Hornsey 2, 860 MW Triton Knoll i 0,95 GW Moray Offshore, koji ukupno čine 3,2 GW novih kapaciteta koji će se na mreži naći nakon 2021.

Vjetrofarme Moray i Hornsey na dražbi su ponudile cijene od 57,50 funti/MWh, a Tritton Knoll (njemačkog Innogy-a) 74,75 funti/MWh. To je cijena koju će državna Low carbon contracts company plaćati za otkup energije iz mega-farmi preko takozvanih Contract for Difference (CfD), a ona rapidno pada iz dražbe u dražbu.

Zanimljivo je da je najnovijim dražbama lako oboren prag proizvodne cijene iz vjetra od 100 funti/MWh koji se očekivao postići do 2020., a postignute cijene gotovo su dvostruko niže od cijene koju država garantira EDF-u za struju iz NE Hinkley point C. Na prvim dražbama za 15-godišnji otkup energije iz vjetroelektrana koje će biti izgrađene između 2017.-2019. postizala se cijena od oko 120 funti/MWh.

Britansko ministarstvo industrije objavilo je da će u offshore vjetroelektrane do 2021. biti uloženo 17,5 milijardi funti, što će otvoriti tisuće novih radnih mjesta, a država će nastaviti koristiti prilike da tržištu osigura konkurentnu energiju iz obnovljivaca.

Cijena gradnje offshore vjetroelektrana pala je za trećinu od 2012., kako je tehnologija postizala zrelost, a developeri vjeruju da većim turbinama mogu postići još veće smanjenje troškova. U Njemačkoj neke nove vjetrofarme osigurale su ugovore na dražbama koji su praktički bez subvencija.

Velika Britanija ima najveće offshore kapacitete na svijetu koji zapošljavaju 234 tisuće ljudi i imaju prihod 43 milijarde funti. Ova aukcija je pokazala da je energija iz vjetra cjenovno konkurentnija energiji iz nuklearnih elektrana i plinskih elektrana a britanski "zeleni" se nadaju da će to biti zadnji čavao u lijek projektu NE Hinkley point C, pišu britanski mediji. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »