Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Velika šteta: Vjetroelektrana poput papira

Velika šteta: Vjetroelektrana poput papira

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Zadarska županija je među vodećim u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, mahom vjetroelektrana. Međutim njih je sada - jedna manje. U prvom u Hrvatskoj podignutom vjetroparku iznad paške Solane, usred jake bure, srušila se vjetroelektrana.

Teška 35 tona, strujom može da snabdjeva i do 600 domaćinstava. Šteta je oko 600.000 eura. Preostalih šest u punom je pogonu i nisu primjećena oštećenja.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjetrenjači.

Panza je istakao kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imaju vjetrolektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema povrijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema, objavio je HRT.

Najprije je slomljena jedna od tri elise na vjetrnjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u radu, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »