Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Velika šteta: Vjetroelektrana poput papira

Velika šteta: Vjetroelektrana poput papira

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Zadarska županija je među vodećim u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, mahom vjetroelektrana. Međutim njih je sada - jedna manje. U prvom u Hrvatskoj podignutom vjetroparku iznad paške Solane, usred jake bure, srušila se vjetroelektrana.

Teška 35 tona, strujom može da snabdjeva i do 600 domaćinstava. Šteta je oko 600.000 eura. Preostalih šest u punom je pogonu i nisu primjećena oštećenja.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjetrenjači.

Panza je istakao kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imaju vjetrolektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema povrijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema, objavio je HRT.

Najprije je slomljena jedna od tri elise na vjetrnjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u radu, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »