Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Shell zahtijeva više nizozemskih vjetroelektrana

Shell zahtijeva više nizozemskih vjetroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da evropski naftni i plinski div Shell i druge firme sarađuju na poticanju nizozemske vlade na većem iskorištavanju energije vjetra, posebice u pučinskim vjetroelektranama.

U skladu s time, Shellov plan je sudjelovati na pet natječaja za gradnju vjetroelektrana ukupne snage 700 MW, dok bi Nizozemska u cijelosti trebala povećavati snagu vjetroelektrana za 1 - 2 GW svake godine, odnosno na 20 - 30 GW do kraja sljedećeg desetljeća.

Pri tome nizozemsko Ministarstvo za gospodarske djelatnosti već za mjesec dana namjerava objaviti poziv za natječaj za ostvarenje projekta VE Hollandse Kust Zuid, čija bi snaga trebala iznositi upravo 700 MW.

Istovremeno, bit će to prva nizozemska vjetroelektrana za koju neće biti predviđeni nikakvi poticaji.
 
Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »