Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | Njemačka oborila rekord u proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana

Njemačka oborila rekord u proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Njemačka je prošle sedmice oborila novi rekord u proizvodnji električne energije putem vjetroelektrana, piše organizacija Wind Europe.

U Njemačkoj je u subotu, 28. oktobra, bilo posebno vjetrovito pa su efikasne vjetroelektrane generirale ukupno 39.409 megawatta električne energije, koliko bi otprilike stvorilo blizu 40 nuklearnih reaktora.
 
Drugim riječima, vjetar je proizveo gotovo četvrtinu (24,6 posto) ukupne električne energije u Evropskoj uniji, što je bio najveći postotak ikad zabilježen. Praktično, preko vikenda je proizvedeno toliko električne energije da su korisnici imali besplatnu struju.
 
Prethodni rekord proizvedene električne energije u Evropskoj uniji putem vjetroelektrana (19,9 posto) zabilježen je 8. oktobra 2017. godine.
 
Zanimljiv je također podatak da Danska generira 109 posto svojih energetskih potreba putem vjetra, dok Njemačka generira 61 posto.
 
U subotu je oboren još poneki rekord. Gledano po satu, Evropa je generirala 89,9 gigavata putem struje, dok je Njemačka generirala 39,1 gigavat, Poljska 5,1 gigavat, a Norveška 0,9 gigavata.

 

Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »