Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Vjetroenergija | BiH od Njemačke dobila 60 miliona eura za izgradnju Vjetroparka Hrgud

BiH od Njemačke dobila 60 miliona eura za izgradnju Vjetroparka Hrgud

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Klix.ba

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Schmidt-Rosen potpisali su sporazum o zajmu za izgradnju Vjetroparka Hrgud i grant sredstvima za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Vjetropark Hrgud će biti instalirane snage 48 MW (16 jedinica po 3 MW) i procijenjene godišnje proizvodnje od 126 GWh te će zahvatati površinu od cca pet kilometara kvadratnih. Ukupna investiciona vrijednost iznosi 64,5 miliona eura, od čega su 4,5 miliona eura vlastita sredstva, a preostali dio se osigurava putem kredita.

"Ugovor o zajmu, vrijedan 60 miliona eura, namijenjen je za izgradnju Vjetroparka Hrgud na području Trebinja. Kredit je alociran na Republiku Srpsku, a implementirat će ga Elektroprivreda RS. Rok otplate je 15 godina s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom. Nadam se da će projekt biti reliziran u naredne četiri godine kako je predviđeno planom i da će zaživjeti ovakvi načini proizvodnje energije te da će BiH u svojoj energetskoj bilansi postati bogatija", kazao je Bevanda.

Istaknuto je da će postrojenje za prikupljanje i preradu otpadnih voda u Zenici znatno doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode.

"Ugovor o grantu je vrijedan 13,5 miliona eura. Zenica se obavezala da će uložiti milion eura i osigurana je podrška od 4 miliona i 750 hiljada eura od vlade Švicarske, tako da je zaokružena finansijska konstrukcija od 19,3 miliona KM", naveo je Bevanda.

Schmidt-Rosen je istakao da ova dva projekta predstavljaju prekretnicu djelovanja KfW-a u BiH.

"Postrojenje u Zenici će doprinijeti kvalitetu življenja, dok je Hrgud prvi takav projekt koji će biti reliziran u RS-u i treći koji KfW finansira. Prvi je bio Vjetropark Mesihovina koji će biti operativan sljedeće godine. Idealan je trenutak za potpisivanje ovakvih ugovora jer se u Bonu trenutno održava globalna konferencija o zaštiti okoliša. Radi se o dobrom primjeru kako globalni dogovori rezultiraju konkretnim projektima", rekao je Schmidt-Rosen.


Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »