Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Čibukčić: Infrastrukturni radovi su prilika u procesu sistemske zaštite okoliša

Čibukčić: Infrastrukturni radovi su prilika u procesu sistemske zaštite okoliša

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Fuad Čibukčić

Situacija sa vodosnadbjevanjem je takva da nije problem samo u tehničkim detaljima. Rezerve vode su pale i to sasvim alarmantno. Možemo zamjeniti vodovodne cijevi ali će za četri pet godina biti pitanje šta pustiti kroz te cijevi, istakao je za TV1, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Grad se razvija dinamikom koja nije bila predviđena kada su se radili projekti za vodosnadbjevanje, kaže Čibukčić.

"Fond za zaštitu okoliša ima mandat da projekte od životne važnosti za građane realizuje. Imamo projekat koji se zove "Čista Miljacka" po kome je dogovoreno da se napravi prečistač nizvodno od Pala a uzvodno od Vijećnice kroz kojeg bi se dobila potpuno čista biohemijska voda", naglašava Čibukčić.
Vrijeme je da se neke stvari konačno počmu mijenjati.

"Važno je napraviti kvalitetne pomake u samom kreiranju tih planova. Usvojili smo kocept i metodologiju planiranja projekata za zaštitu okoliša u FBIH", ističe Čibukčić.
"U ovom trenutku samo hercegovačko-neretvanski kantona ima svoj fond za zaštitu okoliša. U unsko-sanskom kantonu iako ne postoji fond ponašaju se vrlo odgovorno jer kada god sufinansiramo neki projekat u toj regiji oni nam pošalju konačan izvještaj i upoznaju sa situacijom", dodao je on.

Prošle sedmice potpisan je ugovor sa UNDP-om o energetskoj efikasnosti.

Čibukčić kaže da je to dio sveobuhvatnog ugovora 2014- 2018 godine gdje je Fond za zaštitu okoliša kontributor sredstava koja su namjenjena za energetsku efikasnost.
"Fond za zaštitu okoliša FBiH je prvi u regiji je pokrenuo revolving fond za energetsku efikasnost", dodao je on.

Istakao je da će se do kraja ove godine uvesti klauzula po kojoj će privredni sistemi također moći aplicirati.

Čibukčić smatra da je pomoguće pomiriti infrastrukturni razvoj i zaštitu okoliša.

"Ubrzani infrastrukturni radovi zapravo otvaraju priliku da kroz te procese uđemo u sistemsko riješenjavnje zaštite okoliša", kazao je Čibukčić.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »