Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Beograd gradi spalionicu otpada

Beograd gradi spalionicu otpada

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Grad Beograd objavio je javni poziv za podnošenje konačnih ponuda za sanaciju deponija komunalnog otpada u Vinči, nakon što se na pretkvalifikaciji za posao kvalificiralo pet tvrtki.

Riječ je o javno-privatnom partnerstvu, a projekt obuhvaća sanaciju i zatvaranje postojećeg deponija, iskorištavanje deponijskog plina za proizvodnju energije, obradu voda, izgradnje postrojenja za termičku obradu komunalnog otpada i proizvodnju toplinske i električne energije, reciklažu građevinskog otpada. Procijenjena vrijednost radova je 300 milijuna eura, rekao je beogradski gradonačelnik.

U spalionici otpada tom spaljivat će se polovina otpada koji se prikupi. Kako navode, električna i toplinska energija koja bi se tako proizvodila, dijelom bi se koristila za vlastite potrebe, a dio bi odlazio u distributivnu mrežu iz koje bi moglo opskrbiti najviše 35.000 kućanstava električnom, a oko 100.000 toplinskom energijom.

Izgradnjom spalionice deponija “Vinča”, inače jedina legalna u gradu, neće biti zatvorena jer će se tu i dalje odlagati deo otpada. Ta deponija, koja zauzima 70 ha, sada ima kapacitet za odlaganje smeća za narednih 20 godina, ali će izgradnjom spalionice ona biti u upotrebi znatno duže.

Ono što je sigurno, kažu beogradskoj Čistoći, spalionica će imati suvremenu tehnologiju i ispunit će najviše ekološke standarde Europske unije, pišu srbijanski mediji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »