Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Beograd gradi spalionicu otpada

Beograd gradi spalionicu otpada

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Grad Beograd objavio je javni poziv za podnošenje konačnih ponuda za sanaciju deponija komunalnog otpada u Vinči, nakon što se na pretkvalifikaciji za posao kvalificiralo pet tvrtki.

Riječ je o javno-privatnom partnerstvu, a projekt obuhvaća sanaciju i zatvaranje postojećeg deponija, iskorištavanje deponijskog plina za proizvodnju energije, obradu voda, izgradnje postrojenja za termičku obradu komunalnog otpada i proizvodnju toplinske i električne energije, reciklažu građevinskog otpada. Procijenjena vrijednost radova je 300 milijuna eura, rekao je beogradski gradonačelnik.

U spalionici otpada tom spaljivat će se polovina otpada koji se prikupi. Kako navode, električna i toplinska energija koja bi se tako proizvodila, dijelom bi se koristila za vlastite potrebe, a dio bi odlazio u distributivnu mrežu iz koje bi moglo opskrbiti najviše 35.000 kućanstava električnom, a oko 100.000 toplinskom energijom.

Izgradnjom spalionice deponija “Vinča”, inače jedina legalna u gradu, neće biti zatvorena jer će se tu i dalje odlagati deo otpada. Ta deponija, koja zauzima 70 ha, sada ima kapacitet za odlaganje smeća za narednih 20 godina, ali će izgradnjom spalionice ona biti u upotrebi znatno duže.

Ono što je sigurno, kažu beogradskoj Čistoći, spalionica će imati suvremenu tehnologiju i ispunit će najviše ekološke standarde Europske unije, pišu srbijanski mediji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »