Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Čibukčić: Neophodno jačanje svijesti o zaštiti okoliša

Čibukčić: Neophodno jačanje svijesti o zaštiti okoliša

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Zaštita okoliša u poslijeratnom periodu nije bila prioritetno pitanje za tranzicijsku zemlju kakva je Bosna i Hercegovina, ali je proces pridruživanja Evropskoj uniji potaknuo unapređenje politika iz oblasti zaštite okoliša, ističe direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Naglašava da na njihovom provođenju treba kontinuirano i snažno raditi, a da je jedan od segmenata djelovanja jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša.

- Kada govorimo o otpadu, svijest građana o problemu otpada, odvajanju na mjestu nastanka, prevenciji otpada kroz ponovno korištenje, i svemu onome što mi kao građani možemo učiniti je na vrlo niskom nivou. Dijelom je tome krivo i nepostojanje odgovarajuće infrastrukture, ali i neadekvatna kaznena politika. Jedan od primjera su i kese tregerice koje su pokazale i dobar i loš trend u isto vrijeme. Dakle, uticaj na svijest stanovništva kao pojedinaca u društvu je postignut, ali je sistem zloupotrijebljen od trgovaca kroz smanjenje broja kesa na koje se plaća naknada, a povećanje broja kesa na koje se naknada ne plaća - kazao je Čibukčić u intervjuu za magazin Start.

Istakao je da se kao važan dio zaštite okoliša pojavljuje i upravljanje otpadom.

U BiH, dodaje, to još nije prepoznato kao potencijal iako ima jako puno mogućnosti za otvaranje ''zelenih'' radnih mjesta, u samom sistemu upravljanja otpadom izgradnjom sortirnica zelenih otoka i slično, i razvojem reciklažne industrije koja je generator razvoja sistema upravljanja otpadom kakav zagovara Federalno ministarstvo okoliša i turizma prema Federalnom planu upravljanja otpadom.

- Tako se otvara mogućnost malim i srednjim preduzećima da razviju vlastiti biznis otvaranjem pogona za reciklažu otpada. Cijeli je niz radnih mjesta vezanih za ekologiju, od građevinskog sektora angažovanog projektima energijske efikasnosti OIE, izgradnji uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, pogona za korištenje energije iz otpada i slično, pa sve do upravljanja zaštićenim područjima - naveo je Čibukčić.

U vezi s aktivnostima Fonda rekao je da aktivno radi u pripremnim aktivnostima kapitalnih projekata čija realizacija se očekuje u skorije vrijeme i to ''Master plana vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo'', čija novelacija je neophodna da bi se definirali koraci i smjernice za konačno rješavanje egzistencijalnog problema osiguranja neometanog vodosnabdijevanja stanovnika Kantona Sarajevo.

Osim toga, istakao je i projekt toplovoda Kakanj - Sarajevo, odnosno projekat snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva, gdje je Fond sufinansirao izradu Studije opravdanosti, upriličio prvu javnu prezentaciju zaključaka i rezultata studije, te aktivno učestvuje na daljnoj implementaciji.

Fond za zaštitu okoliša FBiH danas će u prostoru Zemaljskog muzeja u Sarajevu nizom aktivnosti obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša, 5. juni.

Taj značajan datum bit će obilježen, između ostalog, uz panel diskusiju na ovogodišnju globalnu temu ''Povezanost ljudi s prirodom''. Događaj ima za cilj promociju zaštite okoliša, zaštite prirode i biodiverziteta u svim segmentima društva.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Specijalizirana kompanija za istraživanje tržišta Zion Market Research objavila je novi izvještaj o globalnom tržištu 'offshore' vjetroelektrana u kojem se one opisuju po vrstama temelja i dubini mora u kojem su instalirane....
opširnije »
image
Na uglu ulica Titova i Alije Isakovića u Sarajevu postavljena je prva biljna fasada, a riječ je o ideji vijećnika općine Centar Denisa Challengera. Kompletan projekat je vodila NVO "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijem "Atelier 01"....
opširnije »
image
Hrvatska i Rusija nastavile su u subotu pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa sastankom ministara vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i Sergeja Lavrova na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu....
opširnije »