Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Grizelj: Sav otpad se može iskoristiti

Grizelj: Sav otpad se može iskoristiti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Sav otpad se može iskoristiti kroz reciklante, energente ili neke druge načine i ne smije biti ostavljen budućim generacijama, poručio je CEFTA-in ambasador za alternativna goriva Tomislav Grizelj.

On je tokom prvog dana Sajma energetike ''Energa'' u Sarajevu kazao da, naprimjer, građevinski otpad ponovo može biti građevinski materijal, da se ne prave novi kamenolomi i da se ne sijeku šume.

- Sve se može reciklirati i iskoristiti. Cilj cirkularne ekonomije je nula otpada - istakao je Grizelj naglašavajući da je namjera zdravlje čovjeka i prirode.

Kaže da se samo u Zeničko-dobojskom kantonu dnevno proizvede više od 200 tona animalnog otpada, od kojeg se mogu stvoriti nove vrijednosti.

Istakao je da takve vrijednosti razvijene zemlje odavno koriste, a ''kod nas se to zatrpava''.

Naglasio je važnost sajmova kao što je ''Energa'' koji treba da privuku, prije svega, učenike i studente koji se bave obnovljivim izvorima energije.

Grizeljevim obraćanjem završen je prvi dan trodnevnog sajma ''Energa'' koji je otvoren u sarajevskom Centru Skenderija, a koji je okupio više od 100 izlagača iz 13 zemalja.

Drugi dan ''Energe'' bit će nastavljen sesijom ''Uspostava organiziranog tržišta električne energije u BiH''.

Tradicionalni međunarodni Projekt "Energa'', jedinstven je energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije. Projekt ''Energa 2017'' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »