Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Grizelj: Sav otpad se može iskoristiti

Grizelj: Sav otpad se može iskoristiti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Sav otpad se može iskoristiti kroz reciklante, energente ili neke druge načine i ne smije biti ostavljen budućim generacijama, poručio je CEFTA-in ambasador za alternativna goriva Tomislav Grizelj.

On je tokom prvog dana Sajma energetike ''Energa'' u Sarajevu kazao da, naprimjer, građevinski otpad ponovo može biti građevinski materijal, da se ne prave novi kamenolomi i da se ne sijeku šume.

- Sve se može reciklirati i iskoristiti. Cilj cirkularne ekonomije je nula otpada - istakao je Grizelj naglašavajući da je namjera zdravlje čovjeka i prirode.

Kaže da se samo u Zeničko-dobojskom kantonu dnevno proizvede više od 200 tona animalnog otpada, od kojeg se mogu stvoriti nove vrijednosti.

Istakao je da takve vrijednosti razvijene zemlje odavno koriste, a ''kod nas se to zatrpava''.

Naglasio je važnost sajmova kao što je ''Energa'' koji treba da privuku, prije svega, učenike i studente koji se bave obnovljivim izvorima energije.

Grizeljevim obraćanjem završen je prvi dan trodnevnog sajma ''Energa'' koji je otvoren u sarajevskom Centru Skenderija, a koji je okupio više od 100 izlagača iz 13 zemalja.

Drugi dan ''Energe'' bit će nastavljen sesijom ''Uspostava organiziranog tržišta električne energije u BiH''.

Tradicionalni međunarodni Projekt "Energa'', jedinstven je energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije. Projekt ''Energa 2017'' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Specijalizirana kompanija za istraživanje tržišta Zion Market Research objavila je novi izvještaj o globalnom tržištu 'offshore' vjetroelektrana u kojem se one opisuju po vrstama temelja i dubini mora u kojem su instalirane....
opširnije »
image
Na uglu ulica Titova i Alije Isakovića u Sarajevu postavljena je prva biljna fasada, a riječ je o ideji vijećnika općine Centar Denisa Challengera. Kompletan projekat je vodila NVO "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijem "Atelier 01"....
opširnije »
image
Hrvatska i Rusija nastavile su u subotu pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa sastankom ministara vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i Sergeja Lavrova na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu....
opširnije »