Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Zaštita okoline | Slovenski ambiciozni plan, šestina vozila na hibridni i električni pogon do 2030.

Slovenski ambiciozni plan, šestina vozila na hibridni i električni pogon do 2030.

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Sloveniji je do sada registrirano gotovo 1200 vozila na hibridni i električni pogon, a prema ambicioznom nacionalnom energetskom planu takvi automobili činili bi šestinu ukupnog broja već 2030. godine, u što neki sumnjaju.

Sadašnja infrastruktura od 470 punionica zadovoljava i dobro je raspoređena po cestama, no ako se želi imati više od 200.000 automobila s električnim pogonom već za deset godina, trebalo bi imati 20.000 punionica, procjenjuju slovenski stručnjaci.

Zadnjih mjeseci trgovci u Sloveniji primjećuju mali pad zanimanja za kupnju automobila s dizelskim motorima koji zajedno s benzinskima, prirodno, čine golemu većinu, ali je prodaja vozila ove godine u znatnom porastu.

Neki se stručnjaci i distributeri pitaju je li postavljeni cilj po kojemu bi električni automobili 2050. godine u Sloveniji činili dvije trećine voznog parka realan.

Ako Njemačka, kako je najavila, uspije provesti cilj da do od 2030. godine zabrani registraciju vozila s unutarnjim sagorijevanjem, onda bi se dobar dio tih rabljenih vozila iz Njemačke mogao naći u državama iz njemačkog okruženja s nižim energetskim i ekološkim standardima, pa tako i u Sloveniji jer će im cijene padati.

Poznavatelji tržišta k tome podsjećaju na slovensku pučku izreku da "pas i automobil moraju biti iz Njemačke".

Drugi drže da tehnološki razvoj i prodaja električnih vozila u svijetu neće ići tako brzo da bi s cesta u dvadesetak godina nestala vozila s unutarnjim sagorijevanjem te da to nije realno očekivati niti u Europi iako trendovi već utječu na tržište i cijenu 'benzinaca' i 'dizelaša'.Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »